Фактите и демагогията станаха неразличими в спора за 16-те млрд. лева

18714
Фактите и демагогията станаха неразличими в спора за 16-те млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Е как ще е театър, естествено, че не е. Така депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира вчерашните думи на премиера Бойко Борисов, който заяви готовност да подаде оставка, ако не бъде гласуван договорът за дилърство за теглене на дълг от 16 млрд. лева в тригодишен срок.

Главчев заяви и, че 10 хил. лева дълг на глава на населението е пълна лъжа. Сметнете на глава на населението и ще видите колко по-голяма сума се получава, каза още Главчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Муравей Радев: Спорът за дълга е измислен, избираме посредници

Дали ще фалира България, ако не изтегли външния заем от 16 млрд. лева? Глупости – ще се случи това, че Мая Манолова ще трябва да ...

Има три фактора, че управляващите са гузни по темата, подчерта Велизар Енчев. Първо, отказаха да удължат дебата и да гласуваме вчера. Второ, Бойко Борисов не дойде в пленарна зала след изрична покана. И трето, не беше гласувано заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР, обясни Енчев.

Г-н Енчев, може би нарочно, обърка нещата. Първо се искаше да почне заседанието, когато дойде премиерът, но така то можеше да започне. После се поиска удължаване преди да е дошъл, поясни Главчев. Финансовият министър е готов да обясни на всеки необходимостта от договора. Депутатът от ГЕРБ каза още, че през тази нощ никой в нищо не е убеден, след като има информация, че социалният министър Ивайло Калфин вече подкрепя приемането на решението.

Няма промяна на становището на парламентарната група на „Патриотичния фронт”, заяви депутатът от ПФ Искрен Веселинов. Ние сме в пълна неяснота за тегленето на този кредит и защо точно се налага. Информацията е, че този заем ще се използва за рефинансиране на стари задължения и покриване на дефицит. Липсата на конкретна информация обаче води до истерия, подчерта Веселинов. Попитахме г-н Горанов за какво точно ще се използват средствата – има едно несъответствие между размера на външния ни дълг и сумата, която ще се тегли. Това, което ни беше обяснено, ни удовлетворява – например пари за част от вътрешния дълг. Засега ще гласуваме с „въздържал се”, каза Веселинов. И отрече „да има совалки” за позицията им.

За мен всеки, който гласува в подкрепа на този заем, е предател към бъдещите поколения на България. В момента се купуват депутати и групи чрез облаги, но нямам доказателства – каква беше причината да не удължим дебата и да не гласуваме още вчера. Нека видим дали след седмица Патриотите и АБВ ще си променят мнението, подчерта Георги Кадиев. Валери Симеонов призна, че за 15 минути Горанов им е обяснявал за външния заем – по милиард на минута, добави той. Кой дава правото на правителството да определи точно тези четири банки (Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ) за дилъри за три години напред? Защо трябва да се плаща външен заем непременно с нов дълг, попита Кадиев.

Патриотичният фронт ще подкрепи предложението на ГЕРБ и на Реформаторите, убеден е Енчев. Може би г-н Кадиев говори така явно от опита на своята партия, която така крепеше управлението с „Атака”, посочи Веселинов. Как ще гласуваш с въздържал се за 16 млрд. лева, попита Енчев.

Калфин: АБВ не е против новия дълг, а против липсата на прозрачност

В най-общи линии съм запознат и мисля, че този дълг е необходим. Дали да бъде с 30 или 10-годишни облигации е решение на финансовия м...

Отговорът на ГЕРБ

Димитър Главчев обясни, че сега се иска мандатът да се сключи с посредници да се върнат 12 млрд. лева външен дълг. Какво ще направите – ще рефинансирате или ще спрете да плащате? Г-н Енчев го разбирам, ще прави партия тип „Сириза”, но г-н Кадиев не го разбирам наистина, каза Главчев.

Пламен Орешарски сега срамежливо се обажда от Facebook, но за три години истината е, че увеличаваме дълга с 5 млрд. лева. А само за една година правителството на Орешарски увеличи дълга с точно толкова – вижте справките, официални са, подчерта Главчев.

HSBC беше глобена и през 2014 година заради финансови потоци, минали за търговия с оръжие и тогава правителството на Орешарски не срещна пречка да вземе заем от нея от 1,5 млрд. евро. Британската банка има проблеми с клона си в Швейцария, а говорим за мултинационална банка със стотици клонове по цял свят, заяви депутатът на ГЕРБ.

Позицията на Реформаторския блок

Горанов успокоява: Ако балансираме, може да теглим само 6 млрд. евро

Планираните 8 млрд. евро външен заем в средносрочната програма 2015 - 2017 година могат и да бъдат намалени до 6 млрд. лева, но само ак...

Хората първо учат икономика, преди да коментират. Бяхме против заемите на Пламен Орешарски, защото увеличи седем пъти бюджетния дефицит. Сега се прави точно обратното – намаляваме бюджетния дефицит от 3,7%. 2015 година ще спадне на 3%, догодина на 2,5%, после на 2%, посочи Мартин Димитров в отговор на питане на Велизар Енчев защо Реформаторите като дясна партия не трупат капитал, а харчат.

Димитров извади и клаузата за заема от HSBC по времето на Орешарски. И там таванът на лихвата е от 10% - как може така да се хвърлят лъжи, попита бившият председател на СДС. Сега бързаме, защото лихвите на международните пазари са много ниски, добави Димитров.

В крайна сметка Георги Кадиев заяви, че нищо не е казал против лихвата. 12 млрд. лева са за плащане на външен дълг, а останалите 4 млрд. лева за какво са – вземат се заради липсата на реформи, подчерта той. А Велизар Енчев отново настоя – каква е комисионната за четирите банки като посредници. Кадиев обясни, че стандартът е 0,5 до 1% комисионна от сумата, която се набира чрез емитирането на облигациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика