ЕВН преведе 32 млн. лева на НЕК

30673
ЕВН преведе 32 млн. лева на НЕК
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Кризата в българската енергетика не е създадена от нас и тя
може да бъде преодоляна единствено и само чрез нови правила в  системата.
Това каза на пресконференция в БТА председателят на Управителния съвет на ЕВН (EVN) България Йорг Золфелнер.

Без да се отказваме от нашите права относно нашите вземания, ЕВН ще помогне за постигането на тези нови правила като предостави краткосрочна ликвидност в размер на 32 млн. лв. на НЕК, обяви Золфелнер.

Станишев не коментира конкретно казуса с ЕРП-тата

Ситуацията в НЕК е трудна, още от началото на управлението бяха изнесени стряскащи данни от министър Стойнев. Това, което прави после...

По думите на Золфелнер НЕК дължи на ЕВН 144 млн. лева заради присъединяване на ВЕИ. Заради това компанията си е прихванала 104 млн. лева, дължими от НЕК, тъй като в противен случай е щяла да има затруднения с финансовата си стабилност и с краткосрочни плащания. Според Золфелнер практиката на такива прихващания е обичайна и установена в ЕС, още повече че дължимото е признато от НАП.

Вчера икономическият министър Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата, че ако не си покрият задълженията към НЕК до днес, ДКЕВР може да им отнеме лиценза. Кръгът обаче е омагьосан - НЕК не е плащала свои задълженията на дружествата, които трябва да покрива по закон. Става въпрос за задължителното изкупуване на зелена енергия. Затова ЕРП-тата са удържали от тези задължения и на свой ред не са плащали, тъй като са рискували да останат без оборотни средства. Според Стойнев ЕРП-тата дължат 320 млн. лева на НЕК - той обаче не казва колко пари дължи НЕК на дружествата.

По закон отнемането на лиценза на електроразпределително дружество не е лесно и отнема доста време. Освен това има ясни основания за такава стъпка - ако дружеството не гарантира сигурността на подаване на ток и ако заради работата му има системно спиране на тока, което може да заплаши националната сигурност.

По закон само подготвителната процедура за отнемане на лиценза трае 6 месеца. Други 6 месеца ще отнеме изготвянето на решението за отнемането на документа, което може да се обжалва в съда. През това време компанията заедно с регулатора назначава особен търговски управител на дружеството, така че то да продължи да функционира, докато траят споровете. Отделно чуждестранни компании като ЧЕЗ и ЕВН могат да се обърнат и към международен арбитраж.

Не сме спирали плащанията към НЕК, казват от ЧЕЗ

Едно от трите ЕРП-та у нас - ЧЕЗ, излезе с официална позиция по повод заплахата на управляващите, че ще отнемат лицензите на дружестват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика