ЕРП-тата: Кризата ще се реши, ако всички поемат отговорност

21835
ЕРП-тата: Кризата ще се реши, ако всички поемат отговорност
Снимка: БГНЕС

Продължава заседанието на парламентарната енергийна комисия, на което присъстват и предствители на трите ЕРП-та. Днес те се явиха на изслушване относно казуса със задълженията им към НЕК.

Представители на ЕВН обясниха, че сегашната криза в енергийната система може да бъде преодоляна, ако всички участници поемат отговорността. „Начинът да се подкрепи финансовата стабилност на НЕК не би трябвало да бъде за сметка на крайните снабдители. Българските закони трябва да съответстват на законите на ЕС”, посочиха от ЕВН, цитирани от „Фокус”.

И „Енерго Про” ще съди България

Електроразпределителното дружество „Енерго Про” ще съди България в Международния арбитражен съд към Световната банка във Ва...

От „Енерго-Про” обясниха, че към края на 2013 г. са работили при оперативна загуба от 15 милиона лева.

Кремена Стоянова от „ЧЕЗ България” заяви: „В началото на юли 2013 г. с цел да осигурим нормално протичане на оперативната дейност и обслужване на търговските дружества заявихме, че е необходимо финансиране. Към настоящия момент не сме получили разрешение за финансиране. Това, което се случи, е било комуникирано с НЕК и ДКЕВР. Днес отново като жест на това, че разбираме колко тежка е финансовата ситуация, отново изпратихме писмо до НЕК за среща, на която да обсъдим възможни решения”.

Същевременно Калина Трифонова, член на Управителния съвет на ЕВН България, засегна въпросът със зелената енергия: „С решението си през 2012 г. регулаторната комисия одобри 466 милиона лева за т.нар. зелена надбавка. Беше посочено, че от тях 120 милиона лева са за покриване на загуби на НЕК за минали периоди. През 2013 г. НЕК отново си поиска разходите за зелена енергия, регулаторът ги е отчел за неприемливи и регулаторът не признава разходите за отминали периоди. Само с удължаването на ценовия и регулаторен период миналата година с един месец за ЕВН България това доведе до допълнителни разходи в размер на 28 милиона лева. С всички решения, с които регулаторът се произнасяше по цените, не обърна внимание в нито един момент на алармирането за некомпенсирани разходи. На 4 април 2012 г. ЕВН изпрати писмо до НЕК съгласно процедурата, с което е посочено, че общата мощност на ВЕИ, които вече са в експлоатация или в присъединяване, са 922,4 мегавата. Започнахме да правим периодични прихващания в момента, в който се установи, че или трябваше да обявим несъстоятелност, или да направим така, че да поддържаме дружеството във финансово състояние, което позволява работата му”.

Трите електроразпределителни дружества са заплашени от отнемане на лицензите им, ако не платят дължимите от тяхна страна близо 350 млн.лв. на НЕК. Крайният срок за това за ЧЕЗ е утре (27 март), а за ЕВН и „Енерго Про” – в петък (28 март).

Частни инвеститори и организации с 5 мерки за спасяване на енергетиката

Частни инвеститори, работодатели, браншови и неправителствени организации, профсъюзи и  научни звена се срещнаха днес, за да обсъ...

По-рано днес стана ясно, че „Енерго Про” е завело дело срещу България в Международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика