Енергийното министерство ще подложи на анализ 7 блок на "Козлодуй" и "Южен поток"

21918
Енергийното министерство ще подложи на анализ 7 блок на "Козлодуй" и "Южен поток"

Ревизията в енергетиката е задължителна, защото тази област е изключително важна за нашата икономика. Този сектор трябва да бъде организиран по начин, който да спре течовете в тази система. Това заяви по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Всички сме заинтересовани тази ревизия да бъде извършена максимално бързо, добави тя.

Петкова е участвала в проверките на трите ЕРП дружества. "Установихме редица нарушения свързани със спазването на законодателството за възлагането на обществените поръчки. Констатирахме практика, която дава възможност на ЕРП дружествата да възлагат на свои дъщерни дружества поръчки", заяви Петкова и добави, че всъщност самата практика, която са използвали ЕРП дружествата, не е незаконна.

Тя смята, че проектът АЕЦ "Белене" на този етап, по този начин е опорочен. "Не смятам, че може да се мисли за някаква реализация на този проект с тези параметри", каза Петкова.

По отношение на 7 реактор на АЕЦ "Козлодуй", който трябва да се изгради от американската корпорация "Уестингхаус", тя заяви: "Всичко свързано със споразумението с Уейстингхаус" и със споразумението за газопровода "Южен поток" ще подлежи на отделен преглед. Не можем да преценим доколко икономически ефективни са тези проекти и дали те защитават националния интерес".

На въпрос какво е нейното усещане, Петкова отговори: "Аз съм човек, който е свикнал да работи с факти и доказателства. Мога да говоря едва, когато навляза навътре в материята".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com