Енергиен експерт: Когато расте потреблението на дизел, обикновено расте икономиката

6550
Енергиен експерт: Когато расте потреблението на дизел, обикновено расте икономиката
Снимка: Gettyimages

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) иска равнопоставеност на всички участници на пазара с горива и върховенство на закона. Това посочи Валентин Златев председател на асоциацията, предаде БГНЕС.

Според Златев има много примери, че тези два принципа се нарушават, въпреки че те са гаранция за прозрачността на икономиката и равнопоставена конкуренция и би трябвало да водят до по-качествена услуга. Тази част от индустрията, с която ние се занимаваме е от интерес за голяма част от българското общество, посочи Златев.

Горивата по родните бензиностанции би трябвало да останат стабилни

Сегашните цени на течните горива по бензиностанциите ще се запазят стабилни в краткосрочен план. Това прогнозира изпълнителният директо...

Цената, качеството и контрабандния внос на горивата са въпроси, които вълнуват всички. Голяма част от фирмите, членуващи в асоциацията, са на българската или чуждите борси, които регламентират стриктно какво може да се говори и какво не. 

Комисията за конкуренцията е забранила на БПГА да коментира цени и изменения на горивата и затова са спазвали указанията. В същото време обаче, когато се коментира постфактум дадена тема, има риск тя да бъде тълкувана погрешно пред обществото от самото начало, заяви той. Затова и желанието му е да има по-активна връзка с медиите и обществото. 

Златев заяви, че има много проблеми в бранша, които от години не се осъществяват. Има и съпротива за решаването им. Тези проблеми обаче са важни както за бранша, така и за цялата икономика.

Златев посочи и няколко примера за нарушаването на тези принципи. Такъв е проверката на пломбите по бензиностанциите. Според него всички проверки, които са направени са извършени на бензиностанции от асоциацията - 1200 бензиностанции. В същото време има 6800 бензиностанции, които са ведомствени (регистрирани са към Министерство на финансите). От ведомствените бензиностанции нито една не е проверена, защото те нямат пломби и няма какво да се проверява. 

Защо тези бензиностанции правят изключение, защото са инвестирали много пари, защото имат всички разрешения, да построят тези бензиностанции, защото плащат най-много данъци в държавата, попита риторично той. 

Вечният разговор за цената на горивата: КЗК може да наказва за дъмпинг, не и за марж

Действията на аптекарския бос Веселин Марешки доведоха до поевтиняване на локално ниво на бензина и дизела у нас. В Стара Загора наприм...

Златев посочи и втори пример - преди няколко месеца от ефира на национална медия е казано за два дни да се докаже, че има картел и ако това не стане, ще трябва да осе свободи назначената комисия. "Това са неща, които не могат да бъдат утвърждавани по този начин. Те подлежат на проверка и доказателства, всичко останало говори за неравнопоставеност на пазара и отсъствие на върховенство на закона", коментира той. 

Най-добрият показател за състоянието на икономиката е потреблението на бензина и дизела. Когато расте потреблението на дизела обикновено расте икономиката, когато се увеличава потреблението на бензина, значи хората имат повече пари и харчат за бензин. У нас, за съжаление и двете неща не се случват у нас с темповете с които очакваме. Пазарът е свит и слабо платежоспособен. В същото време има сериозни количества, които влизат в страната. Контрабандата е един от големите проблеми, които пречат на бизнеса. Страдащите, според него, са два субекта бизнесът, но и държавата, каза Златев. 

По данни на Министерство на финансите за деветмесечието съотношението между горива-произведени в България и горива-внесени в България са 60-40. Това е реалното състояние на българския пазар. Срещу 60% български горива, са постъпили 1. 238 млрд. лв. акцизи. В същото време срещу останалите 40% вносни горива са постъпили 380 млн. лв. Въпрос на просто уравнение е да се изчисли дали тези проценти са в съотношение 60 на 40 , тогава къде са останалите няколко милиона, които не са постъпили в бюджета, попита той. 

Друг сериозен проблем, според него е нефункционирането на системата БАЦИС. В момента единствено агенция Митници се занимава с акцизна политика - тя създава нормата и следи за нейното изпълнение и санкционира, когато трябва. 

Златев заяви, че ако системата БАЦИС не функционира правилно, това означава, че информацията за необходимите постъпления от акцизи, които агенцията получава са неправилни или непълни. Отделно от това ние срещаме ежедневни проблеми в работата, защото тя блокира, изключва, не обработва. Това ни принуждава да спираме работа, докато започне да функционира или да извършваме огромен по обем труд като обработваме писмено тези данни. 

"Еко България" отговори на Лукарски: Не продаваме фалшив бензин

Категорично заявяваме, че не продаваме фалшиви горива. Това подчертава "Еко България" ЕАД в официален задочен отговор заради изказване ...

До момента няма резултат, оплака се Златев, независимо от многократните сигнали, че не работи. Според него проблемът може да се реши като се назначи международен независим одит, който да даде ясно заключение функционира или не системата. 

Поради отсъствие на действия за отстраняване на този проблем, членовете на асоциацията са се обърнали и към главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка дали работи системата. В момента се очаква и отговор от Цацаров, заяви той, като посочи че се надява главният прокурор да е разпоредил съответните проверки работи ли системата. 

Златев заяви, че когато се изказват икономисти, политици и експерти които предоставят информация, която е неправилна и понякога дори е тенденциозна, би трябвало да има и съответната реакция. Като пример той посочи, твърденията по национална медия на един лаборант, че липсват от бюджета 1 млрд. лв., а се оказва, че е объркал теглото на водата и нефта. Когато обаче представител на парламента казва, че има само един акцизен склад в страната, това не е вярно. Складовете са 26 и това вече е невярна информация, която би трябвало да стига чрез медиите до гражданите, подчерта Златев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика