Експерти: Лихвите по депозитите не са стигнали дъното, ще падат още

5733
Експерти: Лихвите по депозитите не са стигнали дъното, ще падат още
Снимка: Thinkstock

Ще наблюдаваме допълнително намаляване на лихвите по депозитите през цялата следваща година. Това заяви по време на конференцията „Банките и бизнесът“ Калин Христов, подуправител на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“.

Христов направи оценка на факторите, влияещи върху банковата система у нас, като отчете макроикономическите влияния от еврозоната и политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени улеснения, която, по думите му, е довела до въвеждане на отрицателни лихвени проценти по депозитите. Говорейки за еврозоната, Калин Христов посочи, че се смята, че количествените улеснения увеличават търсенето на кредит. "Това не е вярно", каза обаче той. "Масираните количествени увеличения и ниските лихвени проценти не водят до нарастване на разходите за кредит", заяви Христов. По думите му това води преструктуриране на балансите от страна на компаниите, но не до търсене на нов кредит.

Калин Христов: Не гледайте истерично на оценката на банковите активи

На упражнението, което представлява прегледа на качеството на банковите активи, не трябва да се гледа истерично или че то ще създаде съ...

Подуправителят на централната банка коментира, че факторите от еврозоната оказват влияние и на българската банкова система. Според него банките трябва да осъзнаят, че промените, които настъпват не са структурни, а циклични, като коментира, че възстановяването на еврозоната е слабо и неустойчиво – нещо, което създава определени рискове за банковите системи.

В средата на година икономистите от Института за икономически изследвания при БАН коментираха, че банките печелят от понижението на лихвите по депозитите, като така намаляват разходите си. Същевременно се увеличават приходите от такси и комисионни в банковия сектор, което е фактор за регистрирания положителен финансов резултат от повечето банки в страната, коментираха експертите от БАН, отбелязвайки, че спадът на лихвите по депозитите се задържа и не води до съответстваща динамика на лихвите по кредитите.

"Спадът по лихвите по депозитите не е изчерпан и ще продължи до края на следващата година", каза и главният икономист на "УниКредит Булганк" Кристофор Павлов. В България спредовете между лихвите по кредитите и по депозитите са доста по-големи от тези на Запад, което е добре за банковата система, посочи Павлова.

Дали ще има консолидация в банковия сектор у нас и дали намалението по лихвите по депозитите ще доведе до спад на лихвите по кредитите четете в Expert.bg.

Синдиците на КТБ предявиха иск за 234 млн. лева*

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са предявили иск за рекордните 234 млн. лева. Това става ясно от седмичния им отчет. И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика