Експерт пред Actualno.com: Законопроект на БСП клати валутния борд

25442
Експерт пред Actualno.com: Законопроект на БСП клати валутния борд
Снимка: Thinkstock

Не е вярно, че със законопроекта си за финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете и запазване на бюджетния ни дефицит през тази година под границата от 3% БСП не застрашава валутния борд. Това заяви в ексклузивен коментар за Actualno.com икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

На практика вчера (11 ноември), Румен Гечев си призна пред в. „Сега”, че влияние върху валутния борд ще има, продължи Стайков. И обясни защо – депозитът в управление „Емисионно” на БНБ фигурира в месечния баланс на управление „Банково”. Към 31 октомври перото в „Емисионно” е малко над 5,2 млрд. лева. След като депозитът на „Емисионно” се намира в баланса на „Банково”, това означава, че срещу него стоят валутни резерви, категоричен беше Калоян Стайков. Когато намалиш депозита на управление „Банково”, което иска БСП със законопроекта си, тогава всъщност даваш валутни резерви на Фонда за гарантиране на влоговете. А шоковото намаляване на валутните резерви поради вътрешни фактори води до нестабилност. Допълнителната нестабилност пък означава, че БНБ ще е с намалени възможности да е „кредитор от последна инстанция”. Това е жива покана да се появяват спекулации за нестабилност на банковата ни система, каза Стайков.

Стив Ханке препоръчва да не взимаме нов външен заем

В никакъв случай държавата не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пред БНР профе...

Припомняме, че според думите на Гечев излиза, че резервите от управение „Емисионно” са нещо различно от тези в управление „Банково”. В сайта на БНБ обаче депозитът на „Емисионно” фигурира в месечния баланс на „Банково”.

С предложението на БСП дефицитът ще мине 3%, посочи експертът. Цифрите досега са следните - дефицит по държавния бюджет в размер 2,676 млрд. лв., дефицит заради неразплатени от ЕК европейски средства - 200 млн. лв. и още 100 млн. лева подкрепа за НЗОК. Това прави общо 2,976 млрд. лева. Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева и ако се добавят още около 1 млрд. лева, за да се покрият гарантираните от закона депозити, бюджетният дефицит на България вече отива на 4,9 млрд. лева т.е. над 3%, заяви Стайков.

На вниманието на читателите на Actualno.com представяме чл. 123 от Договора за функционирането на Европейския съюз

Забрана за монетарно финансиране

"Забранява се предоставянето на овърдрафти или други видове кредитни улеснения от Европейската централна банка или централните банки на държавите-членки, наричани по-нататък „национални централни банки“, в полза на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, централното управление, регионалните, местни или други органи на публична власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на публични предприятия на държавите-членки, както и закупуването пряко от тях на дългови инструменти от Европейската централна банка или от националните централни банки."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com