ЕК ще трябва да реши можем ли да се откачим от топлофикациите

28151
ЕК ще трябва да реши можем ли да се откачим от топлофикациите
Снимка: Thinkstock

Европейската комисия ще трябва да реши дали в България да плащаме такса „сградна инсталация” на топлофикационните дружества. Това стана ясно, след като от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив сезираха Брюксел по въпроса.

Според сдружението потребителите в България не са длъжни да плащат таксата заради транспонирането на европейска директива в нашия Закон за защита на потребителите. Поправката е отразена в чл. 62 на закона и касае услугите. Потребител може да се откаже от договор за дадена услуга и да не плаща услуга, която се предоставя, въпреки че не е поискана.

От Топлофикация успокояват софиянци, че няма да страдат с "топлото" заради КТБ

Няма риск от проблеми с парното и топлата вода през зимата в София заради депозитите за близо 100 млн. лева, които "Топлофикация София"...

Искаме да е ясно кое е с приоритет – няма да спорим с търговците или с институциите в България, редно е ЕК като орган, който е правил предложението за директивата и следи за изпълнението ѝ, да се произнесе, каза адвокат Димирът Теков от Сдружението за защита на потребителите, цитиран от БНТ.

От топлофикациите въобще не са съгласни, че такса „сградна инсталация” отпада. От EVN посочват, че меродавен е Законът за енергетиката и щом МИЕ не е упоменало да има промени в него, значи таксата си остава. EVN потвърди, че в Пловдив вече са подадени 10 заявления за отказ от таксата. Не може да има отказ в сграда с етажна собственост, в която мнозинството е решило да плаща услугата. Ако има някой, който не иска да плаща, но мнозинството иска, то нежелаещият трябва също да плаща, смятат от дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика