ЕК ще преговаря за спасяването на "Южен поток"

25655
ЕК ще преговаря за спасяването на "Южен поток"

Засега няма твърд отговор относно бъдещето на "Южен поток" в България. Това съобщи БНТ, позовавайки се на информация от вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, който вече напусна срещата.

От срещата, на която не присъства руски представител, има две добри новини. Първата е, че Брюксел дава подкрепа за изграждането на вертикален газов коридор от Румъния през България до Гърция. Този коридор е част от интерконекторната система, която след време да се върже в европейската енергийна система. "ЕС трябва да засили диверсификацията не само на маршрутите, но и на източниците на енергия", заяви от своя страна италианският държавен секретар Клаудио Де Винченти, чиято страна е ротационен председател на ЕС. "Южният коридор е част от ключовите проекти в този смисъл", допълни той.

Защо медиите изместиха "Южен поток" с Петко Сертов, пита Атанас Атанасов

Доколкото знам, полицията е реагирала по правилата – когато е постъпил сигнал за изчезването на Сертов, МВР го е обявило за издир...

Втората новина касае делегирането на права за преговори – всички страни-членки на ЕС, през които трябваше да мине "Южен поток", упълномощават европейския комисар по енергийния съюз Марош Шефчович да води преговори с Русия за газопровода. Това включва България, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Италия, Сърбия и Гърция.

"Ще обмислим да създадем пилотен комитет, който да установява и да разрешава" евентуалните проблеми, които ще създаде изграждането на "Южния коридор", заяви Марош Шефчович.

"Азербайджан и Турция поискаха от нас" тази инициатива, за да се уверят, че Европа дава своя принос за развитието на проекта, каза Шевчович. Баку и Анкара предоставили "твърди уверения" относно волята си да изпълнят проекта, който трябва да пренася газ до европейските граници до 2020 г.", допълни той.

Държавите-членки - България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния взеха решение да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти.

Без Русия на утрешната среща за "Южен поток"

Русия няма да вземе участие в срещата на ЕС за "Южен поток", която ще се проведе утре, на 9-и декемри. Това съобщи руският енергиен мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика