ДСК: Със 100 лева ни излъгаха с милиони, ОББ също пострада

89754
ДСК: Със 100 лева ни излъгаха с милиони, ОББ също пострада
Снимка: БГНЕС

За скандална схема, с която две банки в България са завлечени с милиони, съобщават от ДСК. Едната банка е точно ДСК, а другата – ОББ. А схемата е изключително нагла – чрез прехвърляне на собственост към офшорна компания се избягва връщането на кредити от двете банки.

Случаят е от Силистра и става въпрос за кредити на „Бросс Холдинг”. Предприятието, което е собственик на едни от най-успешните химически заводи в България, вече е в производство по несъстоятелност. А от ДСК твърдят, че като обезпечение на задълженията си "Бросс Холдинг" АД учредява в полза на двете банки ипотека върху сградите на заводите и залог върху новите машини. Общият размер на главниците е 10 млн. евро.

Гърция замрази обединението на собствениците на ОББ и Пощенска банка

Сливането на гръцките собственици на Обединена българска банка (ОББ) и Пощенска банка в Гърция е замразено. Става въпрос за обединениет...

Кредитите са отпуснати, облигационният заем е емитиран, заводите са построени и пуснати в експлоатация.

Две години по-късно "Бросс Холдинг" пристъпва към схема, чиято цел е да отклони плащанията по задълженията си, да изчисти от тежести активите си и така да направи несъбираеми вземанията на двете банки, казват от ДСК. Това довежда до серия от дела, като едно от поредицата е това, което ще се гледа на 11 март в Силистренския окръжен съд.

Схемата

Според обяснението на ДСК "Бросс Холдинг" сключва договор за учредяване на залог върху цялото си търговско предприятие по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) в полза на офшорното дружество Диси&Кем Компани с регистрация в Република Сейшели. То, на свой ред, скоро след това продава активите на "Бросс Холдинг" АД по реда на ЗОЗ на компанията "БП Индъстрис" ЕООД, която от своя страна пристъпва към заличаване на ипотеките, учредени от "Бросс Холдинг" върху заводите в полза на Банка ДСК и ОББ. Така на практика заводите се оказват у трето лице, напълно изчистени от тежести и недосегаеми от кредиторите, казват от ДСК.

ОББ и Пощенска банка се сливат

Двете банки в България се сливат, но реално ОББ придобива „Пощенска банка” у нас, тъй като гръцкият собственик на ОББ &ndas...

След това "БП Индъстрис" учредява залог върху търговското предприятие на "Бросс Холдинг" в полза на Интернешънъл Асет Банк. Тя, на свой ред, продава по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) предприятието на дружеството "Феникс Кемикъл" ЕООД за сумата от 100 български лева. А обезпечението само на химическите заводи към ДСК и ОББ е 10 млн. лева.

Съответно за финал "Бросс Холдинг" обявява процедура по несъстоятелност. Офшорката Диси&Кем Компани влиза в ролята на най-голям кредитор, твърдейки, че има вземания в размер на 43 млн. лева. Вземанията в посочения размер са признати от Силистренския окръжен съд с неподлежащо на обжалване неприсъствено решение т.е. нито ДСК, нито ОББ са имали шанс да оспорват. Така вземанията на "Диси&Кем Компани", потвърдени от съда, са включени от избрания от офшорната компания синдик на "Бросс Холдинг" – Иван Карабоев в допълнителен списък на приетите в производството по несъстоятелност вземания. Делото е разгледано и решено от съдия Галина Енчева.

На всичкото отгоре офшорката се представя и за юристконсулт, като иска хонорар от 1,3 млн. лева. На 11 март Силистренския окръжен съд ще решава дали искането на "Диси&Кем Компани" е резонно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика