Дончев призна, че с Реформаторите имало различия за обществените поръчки

14328
Дончев призна, че с Реформаторите имало различия за обществените поръчки
Снимка: БГНЕС

В добра година от еврофондовете идват 10% от публичните харчове, но това е 72% от инвестиционния ресурс на държавата. Това заяви новият вицепремиер Томислав Дончев.

 Той уточни, че не е обсъждано да поема финансовото министерство. Аз имам най-много опит в кохезионната политика, уточни вицепремиерът. И беше категоричен, че до края на годината няма как да се плаща от новия програмен период (2014 – 20202) – най-рано през средата на следващата година, каза Томислав Дончев. ОП „Околна среда” трябва да бъде размразена до дни, а борбата за ОП „Регионално развитие” ще продължи до края на годината. Ще загубим и много пари заради неусвояване от периода 2007 – 2013 година – няма да са милиарди, но може да са десетки и стотици милиони, уточни Дончев.

Гръм в рая - Слави Бинев се разсърди на Бойко Борисов заради отказан пост

Не очаквам Бойко Борисов да се промени – не дава добри сигнали още от самото начало. Това заяви депутатът от „Патриотичния ...

Според Дончев най-сложното в преговорите за правителството било, че се преговаряло с много страни. С Реформаторите не сме имали тежки спорове по отношение на политики, като имахме противоречия за реформата за обществените поръчки, както и за сливането на НАП и Агенция „Митници”. Сливането не означава хора, а да изчезнат основанията за оправдания, че нямало координация, уточни Дончев.

По отношение на модела „Кой” вицепремиерът обясни, че трябва да има процедура на прозрачност – да е ясно кой взема дадено решение, защо и кой го изпълнява. Не може заради историята КТБ да няма виновен – виновни да са касиери и счетоводител. С какви очи утре държавата ще осъди някой, който е откраднал 20 лева, а не е хванал тези, които са откраднали милиарди, попита Дончев в рамките на модела „Кой”. Той добави, че за съжаление не може да се оцени напълно точно какъв е размерът на щетите от фалита на КТБ заради многото косвени обстоятелства – колко лица са имали пари в банката.

Има всички данни, че около КТБ има алтернативен център на властта, призна Дончев. Не бива да допускаме този център да се появи отново на друго място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика