Дончев: Правителство, бизнес и синдикати не искат поскъпване на тока

10271
Дончев: Правителство, бизнес и синдикати не искат поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

Ще бъде създаден Обществен съвет с представители на бизнеса и синдикатите, който да наблюдава реформата в енергетиката. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов с участието на министри от правителството, работодателите и профсъюзите, предаде БНР.

Вицепремиерът Томислав Дончев е категоричен, че е постигната обща позиция цената на електроенергията за бизнеса да не се повишава. Обмисля се създаването на компенсаторен фонд, който да покрива дисбалансите в системата, каза още той.

Председателят на КЕВР посочи два фактора за поскъпването на тока

Тази година е последният шанс за реформи в българската енергетика. Това подчерта изрично председателят на КЕВР Иван Иванов* при изслушв...

На въпрос откъде ще идват средства за компенсации, Дончев уточни, че може да се използва за модел въведения в Италия данък, наречен "Робин Худ". Това е вид нарочно данъчно облагане.

Дончев обясни и, че бизнесът, синдикатите и властта са съгласни да има редуциране на цената за изкупуване на ток на регулирания пазар или отнемане на лиценз при много драстични случаи. Това обаче щяло да става след като е ясно какви са резултатите от проверката на АДФИ, която трябва да завърши след две седмици, както и на база на решение на КЕВР.

Засега протестът на бизнеса срещу решението на КЕВР да увеличи такса "задължение към обществото" за индустрията остава - в петък, 26 юни, от 11:00 часа ще има спиране на мощности. Протестът обаче се преформулира и ще е в подкрепа на реформата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика