Дончев: Няма как президентът или правителството да определят цената на тока

17481
Дончев: Няма как президентът или правителството да определят цената на тока
Снимка: БГНЕС

Цената на тока няма как да бъде определена от правителството или президента. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев по време на парламентарен контрол относно цената на електрическата енергия.

"Не знам какви публикации в медиите са изтекли, но бързам да Ви уверя, че след извършена справка в ДКЕВР е установено, че от страна на ЕВН България - в качеството му на краен снабдител, не е внасяно предложение за изменение на цените на електрическата енергия с цел изравняване на дневната и нощната тарифа", посочи Дончев.

Гиздова махала се оплаква: Обещаваха ни на изборите да ни платят тока

След вчерашната акция на ЧЕЗ, с полиция и жандармерия в Гиздова махала в Дупница, част от изключените абонати вече са тръгнали отново д...

Двете различни тарифи от една страна подпомагат балансирането на системата, от друга – дават възможностите на гражданите с по-ниски доходи, заяви Дончев, цитиран от агенция "Фокус".

Цената на тока не се определя от правителството и президента,а още по-малко от мениджър на една от електроснабдителните дружества, а от ДКЕВР, което изключва хипотезата някой да се е договорили, коментира вицепремиерът.

По думите му стремежът на всички би следвало да бъде ДКЕВР наистина да е независима. Той добави: "Считам лично, че уредените в закона в момента механизми не гарантират пълната му независимост и трябва да бъдат положени допълнителни усилия тя да бъде укрепена, включително и чрез повече правомощия на НС и по отношение на избора, и по отношение на контрола върху регулатора"

„България продължава да бъде шампион по енергийна неефективност”, каза още той във връзка със стремежа за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.

Кражба на кабел остави без ток цял блок в жк "Надежда"

40 метра кабел беше откраднат рано тази сутрин в столичния жк Надежда. Вследствие на посегателството без електрозахранване до момента...

Депуатът от "Атака" Миглена Александрова заяви, че в изказването на шефа на ЕВН Стефан Шишковиц има нещо притеснително – той споменава, че у нас трябвало да се мисли за саниране и ако санираме жилищата си, може да се уеднакви дневната и нощната тарифа на тока. За подобно нещо говорел и президентът Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com