Добрев: Енергийната борса трябва да бъде факт в началото на ноември

13332
Добрев: Енергийната борса трябва да бъде факт в началото на ноември
Снимка: БГНЕС

Създаването на Енергийна борса ще спомогне за либерализирането на пазара. Това каза Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, пред "Фокус". По думите му в началото на ноември тя трябва да бъде факт.

„Платформата, на която ще се търгува количествата електроенергия вече е купена. Сключен е договорът с тази платформа, има още няколко стъпки, които трябва да се направят, за да може тя да заработи на 2 ноември“, добави Делян Добрев. „Конкретно за либерализацията на пазара и електроенергийната борса сме закъснели, защото в Румъния тя вече функционира от няколко години“, добави депутатът. По думите му трябва да се има предвид, че ситуацията в България е по-различна. Според него в Румъния е по-лесно да се либерализира пазара, тъй като няма дългосрочни договори.

Добрев предлага енергийни промени, без да знае как ще се реализират

Чрез промените в Закона за енергийна ефективност ще се подава информация не само за за изразходваното количество енергия за месец, но...

„Ние тук имаме редица специфични за българската енергетика фактори, които трябва да бъдат отчетени и към които трябва да се подходи внимателно, за да не се окаже, че сме допуснали грешка“, добави председателят на енергийната комисия в НС.

Добрев каза още, че благодарение на промените в Закона за енергетиката, дефицитът се е свил с повече от 50%. По думите му ако това не беше станало, увеличението цената на тока щеше да е по-голямо, а не близо до статистическата грешка, каквото се очаква да бъде.

Той добави, че ако след 1 юли не се промени модела на регулатора, дефицитът в НЕК няма да се увеличи. Добрев гарантира, че в резултат на предприетата реформа в енергетиката най-малко до една година занапред не се очаква напрежение върху цените на тока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com