ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата

36249
ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е открила процедури за отнемане на лицензите за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия", издадени на трите ЕРП-та у нас - ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби. Това съобщиха от самата институция.

Вчера вечерта бе последният срок, даден на ЕРП-тата, за да покрият те задълженията си към НЕК, възлизащи на 318 млн.лв. Според последните данни на ДКЕВР дълговете дори са нараснали до 347 млн.лв. Държавата заплаши, че ако разплащането не се случи, ще отнеме лицензите на дружествата. И трите ЕРП-тата твърдят, че не са спирали плащанията си към НЕК.

Енергийната панацея "износ на ток" - а дано, ама надали

Прословутата мярка за намаляване на таксата за пренос за износителите на ток от България, която беше сочена като панацея за оздравяване...

"Решенията на ДКЕВР като независим регулаторен орган, чиято основна дейност е да съблюдава спазването на регламентираните в ЗЕ цели и принципи, между които са гарантиране на националните интереси и сигурността на енергийните доставки, са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система", казват от енергийния регулатор.

Според него и трите електроразпределителни дружества са извършили нарушения. "ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на ЗЕ и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия. "ЧЕЗ Електро България" АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин "ЧЕЗ Електро България" АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия", твърдят от ДКЕВР.

Регулаторът подчертава, че неизплащането на дължимите суми на НЕК води до блокиране на цялата дейност на компанията и застрашава сигурността на енергийните доставки.

Комисията определя седемдневен срок, в който ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Електроснабдителните дружества имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7.04.2014 г. от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества.

Куюмджиев: Не трябва да има поскъпване на тока, но ДКЕВР ще пресмята

Заради решението да се свали таксата за пренос за износителите на ток да бъде свалена от 34 лева на 6 лева всеки ден се трупаха от над ...

По-рано днес икономистът Калоян Стайков даде специален коментар за Actualno.com по енергийните въпроси, вижте го тук.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика