ДКЕВР ще преразгледа лицензите на ЕРП-тата, твърди Боян Боев

18135
ДКЕВР ще преразгледа лицензите на ЕРП-тата, твърди Боян Боев
Снимка: БГНЕС

Лицензите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП) ще бъдат разгледани. Това съобщи днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. До това положение се стига, тъй като одитът е установил, че в договорите има противоречащи на законодателството текстове, както и взаимнопроитворечащи си текстове, информира Investor.bg.

Да не може токът на потребителя да се включва безплатно, след като е изключен заради просрочена сметка. За това настояват от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. По-рано днес те представиха пред ДКЕВР възраженията си за промяна в общите условия.

ДКЕВР предлага да се намалят преференциалните цени на електроенергията от топлофикациите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлага да се намалят преференциалните цени на електрическата енергия, по които о...

От компанията остро възразяват и срещу искането при доказано некачествено електричество клиентът да плаща половината от сметката си. В момента клиентът има право да възстанови 10% от сметка си само ако докаже, че токът не е бил 220 волта, припомня Дарик радио.

"Това безплатно повторно включване, тогава когато електрическото снабдяване е преустановено поради неплатени сметки, би обременило изрядните клиенти. Прекъсването и повторното включване е дейност, която разпределителните дружества извършват. Тя струва пари. Тези пари не са включени в цените, които в момента всички потребители заплащаме. Това е дейност от категорията на т.нар. допълнителни услуги и тя се осъществява по ценоразпис, одобрен през 2010 година от ДКЕВР. Практиката е, че всеки наш клиент, който има съмнения за качеството на електрическата енергия, подава жалба, ние монтираме уред, съобразно показанията или плащаме обезщетението или обясняваме на клиента какви са причините. За нас рискът е, че клиентите ще злоупотребяват с правото си да искат промяна", коментира Зорница Генова от ЧЕЗ.

По думите й процентът, в който жалбите на клиентите са основателни, е минимален.

От ЧЕЗ възразяват също така и срещу искането клиентът да има право в шестмесечен срок да направи промени по партидата си. По този повод Генова заяви: "Разчитаме на активността на клиентите при настъпването на промяна в партидите". От регулатор отговориха, че подобен кратък срок е недостатъчен особено в случаи на смърт, когато смяната на партидата не сред приоритетите на опечалените близки, информира "Фокус".

ДКЕВР: "Енерго про" не може да спира тока по празници

Не може да има спиране на електричеството по празници и това трябва да бъде включено в общите условия на доставчика на ток в Североизто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com