ДКЕВР ще компенсира производителите на ВЕИ

19707
ДКЕВР ще компенсира производителите на ВЕИ

След множество конфликти и спорове с ВЕИ-тата, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изготви компенсаторен механизъм за „зелените” производители на енергия. Неговото въвеждане е с оглед отмяната на временната цена за достъп до мрежата на тези дружества. Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Компенсациите се определят след като ДКЕВР прие постоянните цени за достъп на производители на енергия от соларни и вятърни централи към електропреносната мрежа. Тя е в размер на 2,45 лева за Мвт/ч без ДДС. За присъединяване към електроразпределителните мрежи няма да бъде налагана такса за достъп, предвижда решението на регулатора.

България е постигнала поставената цел за дела на ВЕИ-тата до 2020

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в енергийното потребление в България е достигнал 16,3% при цел 16% до 2020 г. Това по...

Това означава, че такса ще бъде плащана само на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), не и за електроразпределителните дружества.

На базата на тази определена цена ще бъдат изплащани и събираните с отмененото от ВАС решение на ДКЕВР суми от производителите на соларните и вятърните паркове.

В случаите, когато окончателната цена е по-ниска от временната, ЕСО или електроразпределителните дружества, ще възстановят разликата на производителите за периода от 14 септември 2012, когато таксата за достъп беше въведена, до 13 март 2014 година, когато регулаторът прие постоянните цени за достъп.

 

Според МС таксата за ВЕИ-тата не противоречи на Конституцията

Конфликтът около наложената 20-процентна такса на производителите на зелена енергия продължава да се разгаря. Днес Министерски съвет пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com