ДКЕВР се прави на ударена, токът не бил поскъпнал много - нито за бита, нито за бизнеса

26594
ДКЕВР се прави на ударена, токът не бил поскъпнал много - нито за бита, нито за бизнеса
Снимка: БГНЕС

Промяната в цената на тока е незначителна. Тя е средно около 1,30 лева увеличение на сметка, смята членът на ДКЕВР Еленко Божков.

Какво ще стане през октомври? Ако тогава ЕК не откликне на „държавната помощ” за ВЕИ сектора и по отношение на дългосрочните договори с американските централи "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1", ще трябва да вземем мерки, каза Божков. Общото правило при такива договори, които се считат за държавна помощ, е, че ЕК ги прекратява, уверен е Божков. (бел. ред. – изобщо не е ясно дали ЕК ще приеме договорите с американските централи или положението във ВЕИ сектора за държавна помощ).

Експерти: Поскъпването на тока беше неизбежно. Часът на истината дойде

От днес цените на тока и парното се увеличават. В студиото на БНТ темата коментираха енергийният експерт Атанас Тасев и икономистът Кра...

На въпрос какво ще стане с цената от октомври, ако няма промяна при американските централи и ВЕИ-тата, Божков каза, че за битовите потребители увеличението ще 2-3%. Не приемам, че нощната тарифа за българския бизнес е много увеличена сега (до 29%), посочи Божков. Не видях миналата година, когато намалихме тока, производителите на хляб и на банички да свлаиха цените, добави той.

Божков твърдо, макар и не много уверено, отрече, че ако няма ново, значително увеличение на цената на тока, ще има нова дупка в НЕК от над 1 млрд. лева. 1,5 млрд. лева са инвестиционните, да ги наречем, авантюри на НЕК – АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”. Това са грешки, допускани от ДКЕВР, в един стар формат. Еленко Божков беше член на ДКЕВР при приемането на тези проекти. И сега отново отрече да е имало политически натиск за задържането на цената на тока в продължение на година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика