ДКЕВР потвърди, че е възможно да отнеме лицензите на ЕРП-тата

37237
ДКЕВР потвърди, че е възможно да отнеме лицензите на ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

ЕРП-тата не са над закона и ако не се издължат на НЕК до края на деня, едно от нашите възможни действия е да им отнемем лицензите. Това заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев, като за пореден път повтори заплахата към електроразпределителните дружества, предаде „Фокус”.  

По думите на Боев ЕРП-ата, както и всички участници на пазара, следва да спазват законите. Прихващанията им са незаконосъобразни. Става въпрос за сумата от 318 млн.лв.  

"Енерго-про" отвърна на удара: НЕК не ни плати за изкупуване на ток и си взехме дължимото

Плащанията на "Енрго-про" към НЕК никога не са били спирани или забавяни. Всеки месец ЕНЕРГО-ПРО плаща навреме на НЕК за доставената ...

„В Закона за енергетиката е написано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени чрез ДКЕВР. А тези разходи, които ЕРП-та прихващат или предявяват незаконносъобразно, са, защото са решили така, в случая – това е НЕК”, обясни Боев.

По думите му, тези разходи, каквито и да са, и колкото и да са, трябва да се представят пред ДКЕВР, трябва да са отчетени. В случая, периодът, за който са отчетени тези разходи, които предявяват ЕРП-тата, е от юли 2012 до юли 2013 година. Те трябва да ги предоставят чрез установения ред, който срок изтича на 31 март. След като ги предявят, ДКЕВР трябва да ги анализира, и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да се види, как ще рефлектират и върху крайната цена, обясни Боев.

Ако не си платят до края на деня, не сме поставили точен час, като парите по сметката на НЕК могат да постъпят утре, предвид транзакциите, утре ще седнем и ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз, каза още председателят на ДКЕВР.

Още подробности прочетете в Expert.bg.

Според БФА новата такса за ВЕИ-тата е незаконна

Нова дискриминационна и незаконна такса само за производителите от слънчеви и ветроенергийни централи в размер на 2,45 лв./МВч без ДДС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика