Дивидентите за нас - само ако има 100% използване на "Южен поток", призна Стойнев

37364
Дивидентите за нас - само ако има 100% използване на "Южен поток", призна Стойнев
Снимка: БГНЕС

В изказване в стил „Фидел Кастро”, продължило около час, но почувствало се като ден или два, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев направи изключително обстоен преглед на българската енергетика като причина за четвъртия вот на недоверие към кабинета "Орешарски". Засегнатите теми бяха многобройни - от състоянието на енергийните дружества, през цената на въглищата, та чак до големите енергийни проекти.

От думите на Стойнев стана ясно, че България ще получава дивидент от газопровода „Южен поток” чак когато той достигне 100% от капацитета си. Това трябва да се случи през 2018 година. Не беше изрично уточнено какво става, ако се използват 99% от капацитета на "Южен поток" например.

Южен поток е технически неосъществим, твърди Валери Симеонов

Естествено, че споделям опасенията на Реформаторския блок за „Южен поток”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в пре...

Сегашното правителство постигнало договореност Българският енергиен холдинг (БЕХ) да задържа 20% от разпределените дивиденти. С останалите средства ще се изплаща заема, който „Газпром” реши да даде на България. Той трябва да бъде изплатен за 22 години. В тази връзка Стойнев атакува предишните управляващи и ги обвини, че са постигнали договореност, според която страната ни няма да получава нищо през първите 15 години.

Министърът обясни още, че държавата няма да дава гаранции на „Южен поток” и отново не пропусна възможността да обвини ГЕРБ, че са били готови да дадат корпоративни гаранции на проекта.

По въпроса за спорната морска част от руския газопровод, заради която ЕК ни наблюдава под лупа, беше обяснено, че кабинетът очаква експерти от ЕК. С тях трябва да се водят преговори за промените в Закона за енергетиката, с които тръбата се изключва от обхвата на европейското законодателство.

В отговор на тирадата депутатът от ГЕРБ Делян Добрев иронизира, че Стойнев все пак не е успял да говори седем часа като Фидел Кастро. Имаше и такива залози, каза бившият енергиен министър. Ивайло Московски от ГЕРБ добави: „Можехте просто да кажете, че взехте няколко милиарда заеми, за да успеете да си купите време да измислите нещо за енергетиката, докато си купите поредните избори. Дайте отчета на НЕК, да си говорим с документи”.

Реформаторите: Южен поток - управляващите готвят национално предателство

Какъв проект е "Южен поток" - изгоден за България или само от интерес за Русия? По-евтин ли ще е газът за нашата страна по тази тръба и...

Експертният поглед на министър Стойнев вижте в Expert.bg

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com