Димитър Радев: "Банковият надзор" е приоритет номер едно за реформа

7628
Димитър Радев: "Банковият надзор" е приоритет номер едно за реформа
Снимка: БГНЕС

Реформата на банковия надзор е очевиден приоритет. Това заяви кандидатът за управител на БНБ Димитър Радев, излъчен от ГЕРБ, на изслушване в бюджетна комисия, предаде БГНЕС.

Радев заяви, че има незабавни приоритети заради събитията с КТБ, които са разкрили сериозни проблеми в банковия надзор. "Те поставиха въпроса за оценка на целия финансов сектор. Има нужда от укрепване на банковия надзор и извършване на оценка активите на търговските банки", заяви Радев.

Той коментира, че кризата с КТБ показа, че липсват инструменти за преструктуриране на банките. "Важно е приемане на Закон за преструктуриране на кредитни институции. Възстановяването на доверието в БНБ минава през задълбочена оценка на финансовия сектор, прегледа за качеството на активите и стрес тест", добави кандидатът на ГЕРБ.

Оценката на финансовия сектор да е през втората половина на 2016 г., а юли 2016 г. да е приключването на стрес тестовете на банките. Това е част от 18-месечен план, който Радев е изготвил.

Според него еврозоната е икономически и политически проект. "Решение за това се взима от правителството. Правителството преди дни създаде Координационен съвет, който да подготви България към присъединяване към еврозоната. БНБ ще участва активно в този съвет", уточни той.

Димитър Радев изтъкна, че Законът за БНБ е категоричен и дефинира, че банката е независима политически, което произтичало и от договора за функциониране на ЕС. Няма по-сигурен начин за гарантиране на политическа независимост на БНБ, убеден е Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика