Депутатите не се разбраха за актуализацията на бюджета

21409
Депутатите не се разбраха за актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС

След близо два часа изслушаване на министрите на здравеопазването и на финансите три комисии в парламента не постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета на НЗОК и държавния бюджет.

Съвместното заседание на финансовата, здравната и на комисията по икономическа политика се провали. Така постигнатият при президента консенсус между политическите партии за приоритетите на парламента до изборите отново беше нарушен. Депутатите не постигнаха необходимия консенсус, който да доведе до внасянето на двете точки в пленарната зала утре, информира БНР.

Пълна глупост е да се прави актуализация на бюджета, смята Софиянски

Сега имаме приет един рутинен бюджет. Той не застрашава държавата, но не и дава развитие. Пълна глупост е да се прави актуализация. То...

Желю Бойчев от БСП каза, че социалистите биха подкрепили актуализацията на Здравната каса, но не и на държавния бюджет.  Това се случи в самия край на заседанието и затова Йордан Цонев от ДПС поиска отлагането му: "Не е възможно, ако не бъде приет закона за държавния бюджет изменението, да влезе в сила каквото и да е изменение на другият закон".

Цацка Цачева от ГЕРБ обвини обаче БСП в проваляне на заседанието и каза, че утре ГЕРБ няма да влезе в пленарната зала. Тя добави: "След като представителите на Коалиция за България станаха причина днес да не може да приключи работата на тази комисия, ГЕРБ няма какво да прави в пленарна зала. Провеждайте заседание, ние няма да участваме повече в тези заседания. Търсете Атака, както една година управлявахте с тях, променяйте си бюджета и се оправяйте".

По така предложения проект за изменение на Закона за бюджета на касата сме изключително притеснени от факта, че такова разпределение е направено, че всички 225 млн. лева са насочени към болнична помощ, защото така формулирано - 200 млн. лева за болнична помощ и 25 млн. за онколекарства. Искам веднага да поясня, че онколекарства до голяма степен се плащат от аптеките и то доста скъпи моменти. Освен това през аптеките минават пациенти с други заболявания, които струват скъпо. Това заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова при обсъждане актуализацията на бюджета на институцията.

След края на днешното заседание беше решено трите комисии да продължат да заседават и утре от 14.00 часа по въпроса за актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК, предаде „Фокус”. Това стана ясно след като народният представител от Коалиция за България Жельо Бойчев заяви позицията на партията, че ще подкрепят актуализацията на НЗОК, но не и тази на държавния бюджет.

БСП и ДПС биха подкрепили актуализация на бюджета на НЗОК

Актуализацията на бюджета на НЗОК ще бъде подкрепена и от БСП, и от ДПС, ако правителството предложи такава. Това стана ясно след консу...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com