Делян Пеевски е купил сградата на "БТВ" за 5 пъти по-ниска цена от данъчната оценка

4563
Делян Пеевски е купил сградата на "БТВ" за 5 пъти по-ниска цена от данъчната оценка
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е придобил сградата на "БТВ Медиа Груп", специално проектирана за телевизионни студиа, за почти пет пъти по-ниска цена от предварителните оценки на покупката.

Сделката, която е станала на 30 януари миналата година чрез "Балканска медийна компания", където съдружници са Пеевски и майка му Ирена Кръстева, беше оценена на 24,5 млн. лв или 13 млн. евро. Реално платената цена обаче е 2,8 млн. евро (или 5,6 млн. лв.), пише в. "Капитал". Изданието се позовава на нотариалния акт за продажбата на имота, с който се сдобива.

Spiegel: Делян Пеевски - айсбергът на корупцията, детето-чудо на българската политика

Някои наричат Делян Пеевски "най-желаният ерген в българското Народно събрание". Това обаче би трябвало да е ирония - масивният двуметр...

Причината за разликата в цената е, че за материален интерес при покупко-продажба на имот се приема по-голямото от уговорената цена или данъчната му оценка. Идеята е така да се защити публичният интерес, като местната такса от 2%, както и таксата за вписването (0.1%) и нотариалната такса се изчисляват спрямо материалния интерес. Така, ако някой сключва сделка на занижени цени с цел избягване на ДДС, поне общината да си събере таксите поне по данъчна оценка, уточняват от "Капитал". 

Обичайно данъчната оценка е по-ниска от нивата, на които се сключват сделки, и затова и материалният интерес се приема за синоним на цена. В конкретния случай данъчната оценка обаче се оказва 25 495 063.10 лв. или около пет пъти над договорената между Пеевски и "БТВ Медиа Груп" цена. По-голямото число е вписано като материален интерес и купувачът би трябвало на тази база да е платил и над 500 хил. лв. такса на Столична община. Другото, което става ясно от нотариалния акт е, че сделката явно е била договорена доста по-рано, като още на 22 октомври 2015 г. 280 хил. евро са преведени авансово, а в края на годината непосредствено преди изповядването на сделката са платени останалите 2,52 млн. евро.

Само ден преди крайното плащане за сградата на телевизия, на 29 декември, "Балканска медийна компания" продава свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6,85 млн. лв. Сумата е достатъчна, за да се плати на "БТВ медиа груп" за имота, което обяснява и произхода на средствата за сградата.

Припомняме, че миналата година "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, собственост на "Балканска Медийна Компания“, получи разрешение от КЗК да придобие "Елит медиа България", което излъчва Канал 3.

Димитър Узунов: Голяма легенда е, че Пеевски е назначавал магистрати

Това е голяма легенда, заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов в ефира на Нова телевизия относно думите на уво...

Все още обаче остава въпросът откъде са парите на "НСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90% от акциите, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева. Тази компания притежава 100% от “Табако Инвестмънт“ ЕООД (без дейност), 100% от "Комсо Табако“ ЕООД (без дейност) и 100% от "Десентиа България“ ЕООД. "НСН Инвестмънт" се оказа и собственик на 5% от "Булгартабак", 18% от "Юрий Гагарин" и предстои да финализира сделки за придобиване на 50% от веригата за техника"Техномаркет" и за торовия завод "Химко"- Враца. Също така "НСН Инвестмънт" увеличи капитала си с 1 млн. лв. през миналата година, като 900 хил. от тях са на Делян Пеевски - пари, които не фигурират в имуществената му декларация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика