Делян Добрев предупреди ЕРП-тата: Няма да повтаряме филма от 2013-та година

41380
Делян Добрев предупреди ЕРП-тата: Няма да повтаряме филма от 2013-та година
Снимка: БГНЕС

Този филм го гледахме в края на 2012 година и трябва да направим всичко възможно да не се повтори. Това заяви бившият икономически и енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев по въпроса с поредния скандал около ЕРП-тата и сигналите, че те отчитат тока на 40 дни и по този начин завишават сметки. Добрев коментира и от гледна точка на протестите през зимата на 2013 година, които свалиха тогавашното правителство на Бойко Борисов.

Не съм съгласен, че електромерите трябва да се отчитат на три, шест или дванадесет месеца, а междувременно да се плащат прогнозни сметки. Такива прогнозни сметки има в Топлофикациите, припомни Добрев. Новите технологии позволяват да се сменят електромерите с такива, които да се засичат дистанционно, в определен ден и дори определен час, посочи Добрев пред Нова телевизия.

Почва проверка на ЕРП-тата заради сигнали за нередно отчитане

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток. Това става ясно от ...

ЕРП-тата трябва да са наясно, че няма да им бъде позволено да фактурират повече от 30 дни, предупреди народният представител. Но посочи, че събитията от началото на 2013 година не били сценарий, ами лоша организация на дружествата, защото се струпали твърде много почивни дни, както е и сега. Ако ЕРП-тата не си спазят 30-дневния срок за отчитане, държавата ще ги накаже с цялата си сила и строгост на закона, предупреди бившият енергиен министър.

Добрев уточни, че енергийният министър Теменужка Петкова е поискала информация и от трите ЕРП-тата за отчитането на електромери през ноември. Оказало се, че срокът на отчитане над 30 дни – 31 или 32 дни, е половин-един процент. Това е нормално и е много малък процент – получило се е главно защото не е намерен потребителят в дома в съответния ден, каза Добрев. Сега имаме база за ноември и ще сравним през декември как ще е – ако процентът е по-висок, значи ЕРП-тата не са си свършили работата, подчерта той.

По отношение на поредния случай с неизплатени заплати в българските мини – този път в мина „Чукурово”, Добрев посочи, че енергийното министерство „може за часове” да реши проблема. Като народен представител аз мога да попитам министъра на енергетиката Теменужка Петкова какви мерки е взела, но това ще стане след Нова година, тъй като парламентът не работи, посочи очевидното бившият енергиен министър. Призовавам още днес да се вземат мерки и да се плати дължимото на хората, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика