Дефицит от близо половин милиард лева отчита МФ към края на ноември

4724
Дефицит от близо половин милиард лева отчита МФ към края на ноември
Снимка: БГНЕС

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) към 30 ноември 2015 г. да бъде отрицателно в размер на 457 млн. лв. или 0,5% от прогнозния БВП, съобщават от Министерството на финансите.

За сравнение за същия период на предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 1,6 млрд. лв. (1,9% от БВП). Това означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,4 процентни пункта, отбелязват от финансовото ведомство.

Бюджетната комисия прие част от приходите за осигуровки да отиват за заплати в НОИ

Близо шест часа продължи заседанието на бюджетната парламентарна комисия, на което бе обсъдена финансовата рамка за следващата година....

Само за месец ноември на месечна база се очаква дефицит в размер на около 521 млн. лв., който се дължи основно на по-високите разходи по сметките за средства от ЕС.

Приходите и помощите по КФП към 30 ноември 2015 г. се очаква да бъдат в размер на 29 млрд. лв. и е на ниво 95,7% от годишния разчет, като спрямо същия период на 2014 г. се отбелязва ръст от 8,6%. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1,7 млрд. лв. и 616 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2015 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на 29,5 млрд. лв., което е 89,9% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 28,3 млрд. лв. Разходите през последните месеци на годината традиционно са по-високи от среднопретеглените разходи, отчетени през предходните месеци, поради сезонни фактори и концентрирането на по-голямата част от капиталовите разходи в края на годината. Най-значителен ефект през месец ноември върху нарастването на разходите оказват тези свързани с приключване на проектите, съфинансирани от ЕС за програмния период 2007-2013 г., поради изтичане на крайния срок за повечето програми - до края на 2015 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към края на месец ноември 2015 г. от централния бюджет, възлиза на 935,8 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

На извънредно заседание следващата седмица ще се гледа Бюджет 2016

Народното събрание ще проведе извънредно заседание другата седмица на 1 декември, вторник. Това решиха депутатите в началото на днешнот...

Същевременно по окончателни данни размерът на фискалния резерв към 31 октомври 2015 г. е 10,2 млрд. лв., в т.ч. 9,7 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,5 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. Припомняме, че към края на септември резервът беше в размер на 10,1 млрд. лева.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към края на месец октомври 2015 г. се отчита излишък по консолидираната фискална програма в размер на 63,9 млн. лв. (0,1% от прогнозния БВП). Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 383,4 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 319,5 млн. лева. За сравнение към края на месец октомври 2014 г. бюджетното салдо по КФП бе дефицит в размер на 1 760,1 млн. лв. (2,1% от БВП), т.е. отнесено към БВП бюджетната позиция се подобрява с 2,2 процентни пункта.

Постъпилите приходи и помощи по КФП към 31 октомври 2015 г. са в размер на 26,5 млрд. лв., или 87,4% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 година. Съпоставено със същия период на предходната година приходите и помощите нарастват с 2 513,9 млн. лв. (10,5%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 1 445,9 млн. лв. (7,5%), неданъчните приходи със 160,0 млн. лв. (5,4%), а постъпленията от помощи (основно средствата от ЕС) – с 908,0 млн. лв. (48,3%).

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец октомври възлиза на 20 600,6 млн. лв., което представлява 85,8% от годишните разчети. В групата на данъчните приходи ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски, като най-значителен е той при постъпленията в групата на косвените данъци, следвани от приходите от социално и здравноосигурителни вноски и други.

БВП е нараснал с 1,6% на годишна база през второто тримесечие

От Националния статистически институт (НСИ) обявиха обобщените икономически и финансови показатели. От тях стана ясно, че през второто ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика