Данък уикенд всъщност ще има

10021
Данък уикенд всъщност ще има
Снимка: Thinkstock

Т.нар. данък уикенд т.е. предложението на финансовия министър Владислав Горанов фирмите да връщат възстановен ДДС при ползване на служебни движими и недвижими вещи за лични нужди всъщност не е изцяло отхвърлено. Това показва публикуван в Портала за обществено обсъждане (Strategy.bg) правилник за прилагането на закона за ДДС.

От правилника става ясно, че от догодина фирмите ще трябва да пишат в отделна графа в отчетите си пред НАП - "за доставка на стока или услуга за лични нужди". Точно по тази графа на практика няма да се възстановява ДДС. Това е записано в новия член 113а на Закона за ДДС. Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри. Размерът на ДДС-то, което ще се връща, ще е пропорционално на използваното за лични нужди. Делът за лично ползване ще се определя по лична преценка на фирмите и съответно ще се пресмята пропорционално на данъчната основа. Интересен факт е, че този член влиза в глава "Начисляване на данък, дължим от получателя по силата на международен договор"!

Депутатите отхвърлиха на второ четене данъците "уикенд" и "градина"

Поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станала популярна с названието данък "уикенд", не успя днес да мине на...

Според в. "Сега" в закона е уредено допускането на изключения за непредвидени ситуации, при които данъкът може да не се начислява. Определен е и моментът, в който фирмите трябва да започнат да събират налога - т.е. кога възниква данъчното събитие. Регламентиран е и начинът за пресмятане на направените преки разходи за определяне на данъчната основа, върху която да се плаща ДДС. Уточнено е, че при дълготрайни активи над 700 лв. ще се отчита и изхабяването им в максимален срок от 5 години за движимите вещи и 20 години за недвижимите.

Припомняме, че финансовото министерство първо предложи да се въведе задължително деклариране пред НАП на фирмени покупки над 700 лева, които се ползват за лични нужди. Последваха възражения, че 700 лева е твърде ниска граница и Горанов предложи специалният ред за деклариране пред НАП да важи само за автомобили с над 5 места на сума над 5000 лв. и за недвижими имоти по методика, определена от МФ. Беше предложен и втори алтернативен вариант - при покупка на автомобили, яхти и самолети директно да се приспадат само 70% от дължимото ДДС, защото се предполага, че те се ползват и за лични цели. Този вариант трябваше да влезе в сила след разрешение от Брюксел. Всичко това отпадна при гласуването в пленарна зала.

Предвид излезлият проект в Strategy.bg остават неизяснени няколко въпроса:

1. Означава ли това, че всяка една служебна вещ, независимо от стойността ѝ, попада в законовата поправка, ако се ползва за лична нужда?

Депутатите се отказаха от данък "градина" и данък "уикенд"

Данък „градина“ и данък „уикенд“ няма да се въвеждат. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гла...

2. Субективна ли ще е преценката дали и колко се ползва нещо за лична нужда - например ако с фирмена химикалка, купена от чужда компания, си запишеш в тефтерчето си, че трябва да купиш хляб и кисело мляко, иначе жена ти ще те прати да спиш на черджето?

3. Как данъчните ще проверят дали някой въобще е ползвал която и да е служебна вещ за лични нужди?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com