Цветан Василев не разкрил Пеевски, защото много се грижил за КТБ

11530
Цветан Василев не разкрил Пеевски, защото много се грижил за КТБ
Снимка: БГНЕС

Не е въпросът, че мога да бъда арестуван. Аз нямам гаранции за справедлив съдебен процес в България. Убеден съм, че безправието, което проявява прокуратурата ни, може да се изроди във всякакви уродливи форми, заяви все още стоящият в Сърбия скандален собственик на КТБ Цветан Василев в интервю на Люба Кулезич, излъчено по ТВ7.

Не знам как Бойко Борисов ще гарантира нещо за сфера, в която няма правомощия, продължи Василев, след като му беше припомнено, че премиерът му е гарантирал справедлив процес. Борисов и миналата година гарантира, че КТБ ще бъде възстановена, но не стана. Затова вярвам само на писани документи, категоричен беше банкерът.

Цветан Василев в неизлъчено още интервю: Доган ми каза, че е късно

Доган ми каза, че е късно. Не знам какво точно е било късно. Но това означава едно; че съм бил наклеветен. Твърдо. Това казва бившият ш...

Попитан защо не е направил нищо, за да покаже истинското лице на Делян Пеевски, Цветан Василев отговори, че не търсел публични изяви, защото бил отговорен за банката. Това било използвано от противниците на банката, които добре знаели какво може да се случи с „шума около банката”. По думите на Василев КТБ била срината от „завист, алчност, комплекси, страх”. Страхът бил, защото КТБ е управлявала активен бизнес, който не бил подарен от държавата. А в основата бил кръгът "Капитал", около Иво Прокопиев. Бойко Борисов се опитваше в първия си мандат да балансира между ролята си на премиер и интересите на кръга "Капитал", защото си даваше добре сметка за КТБ в енергетиката и военното дело, каза Василев.

Ще се боря докрай, за да докажа, че моделът на КТБ не е бил порочен. Ще докажа, че този модел е един от малкото, които може да са успешни при условията на световната финансова криза. Притеснява ме и бездушието на обществото, изброи Цветан Василев.

Пред очите на „сляпото общество”, на „сляпата прокуратура” се разграбват активите на КТБ. И главният свидетел на обвинението, и хората на Делян Пеевски, и тези около Александър Сталийски организираха ограбване. Тече серия от цесии, при които активите отиват в нечий джоб, без да се връщат пари в КТБ. Брокерският бизнес на активите на КТБ е най-печеливш сега – всички са продавачи, а всичко се пише на мое име, каза банкерът. И даде пример с Vivacom – там все още не била сменена собствеността, но бил сменен контролът. До юни нормалната стойност беше 450-500 млн. евро, сега някой се опитва да търгува за 100-150 млн. евро, каза Василев.

Знам, че все още в КТБ има активи за минимум 2 млрд. лева и те могат да бъдат осребрени при волята на държавата и кредиторите. Ако говорим за някакъв план, това не е планът „Барбароса” (бел. ред. - планът на Хитлер за атака на СССР), но опостушенията може да се окажат като ситуацията в Германия след Втората световна война. Преди седмица излязоха статистики за бюджетния дефицит и въпреки опитите на Горанов да лъже Eurostat, то дефицитът е 3,8% официално. А ако не се върнат средствата, предоставени от Фонда за гарантиране на влоговете в България, ако държавната помощ за Първа инвестиционна банка стане невъзвръщаема (бел. ред. – 1,2 млрд. лева, като имаше информация, че ПИБ иска да върне предварително заема), то дефицитът ще отиде на 8-9% - знаете ли го това, попита Василев.

Цветан Василев: Нямах конфликт с Пеевски, а с политическата мафия

Авторитетното списание „Форбс“ излезе с обширен материал, свързан с историята с обявяването на Корпоративна търговска банка...

Банкерът пак настоя, че с негова помощ и помощ на акционерите в КТБ може да се възстанови голяма част от средствата на ФГВБ – чрез откупуване на активи на банката. Това обаче не можело да стане без негово участие, защото имало редица проекти, които станали заради Василев. Не говоря за възстановяване на КТБ, а за намаляване на щетите, поясни той. Василев е убеден, че Владислав Горанов заблуждава, че не може да се възстановят повече от 30% от КТБ. Ние имахме контрол върху работещ, активен бизнес – твърдя, че КТБ беше „витална банка”. Нашият модел беше да влизаме в даден бизнес, да го оздравим и да го продаваме – това ни сваляше административните разходи, посочи Василев „успешната си стратегия”.

Не знам каква част от министрите на Бойко Борисов са под негов контрол и каква част са под контрола на ДПС. Със сигурност има министри, които се контролират повече от Пеевски и кръга около него. Знам всички отношения на Владислав Горанов с Делян Пеевски – неслучайно пиене на кафе, неслучайни разговори по телефона. Шефът на НАП Бойко Атанасов е назначен с протекцията на Делян Пеевски и още си е на поста, заяви банкерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика