Цветан Василев дал 300 млн. лева на ТВ7 по сложна схема

67738
Цветан Василев дал 300 млн. лева на ТВ7 по сложна схема
Снимка: БГНЕС

Банкерът Цветан Василев е използвал еднотипна схема, за да финансира както медии, така и други свои фирми. Това твърди в свое разследване вестник "Труд".

Схемата е проста - Василев отпускал бързи и необезпечени кредити към фирми, които фактически са негова собственост и оттам насетне парите минават през една фирма, която ги разпределя. Така в ТВ7, до средата на тази година, са влезли 300 млн. лева, твърди журналистическото разследване.

Пеевски няма фирми, свързани с "Южен поток", твърди Стойнев

Някои медии излязоха с информация, че в консорциума около "Южен поток" фигурират фирми на Цветан Василев, Делян Пеевски (на снимката) и...

Основното холдингово дружество на Василев, което е и собственик на ПФК "Ботев", а именно - „Технологичен център - Институт по микроелектроника (ТЦ - ИМЕ)" АД, е предоставяло финансови средства под формата на заеми на едноличния собственик на "ТВ Седем" ЕАД - "Краун Медиа" ЕАД (с адрес гр. София, бул. „Цар Борис" 159 и с изпълнителен директор Десислава Тошева). Размерът на заемите към 30 юни 2014 г. е 289,3 млн. лв. Предоставените средства са използвани от „Краун Медиа" за финансиране на ТВ7. Годишно за телевизията са отивали около 100 млн. лева, но не е ясно дали е имало изобщо някаква възвръщаемост.

В конкретния случай, освен че е отпускала директно кредити на „ТЦ - ИМЕ", банката е кредитирала и други фирми от икономическата група на Василев, като „Сити Пропъртиз", „Критие", „Интегрирани Пътни Системи", „Дивал 59", „Принт Инвест", „Никкомерс 01" и др. Те от своя страна са предоставяли получените от КТБ кредити като търговски заеми на „ТЦ -ИМЕ". По този начин основното дружество на Цветан Василев не е надвишавало праговете на разрешените кредитни експозиции на банката към едно лице и същевременно е получавало огромни парични суми под формата на заеми. Впоследствие „ТЦ - ИМЕ" по същата схема - под формата на търговски заеми, е предоставяло паричните суми на едноличния собственик на телевизията „Краун Медиа". Така се е избягвала и пряката финансова връзка между дружеството на Василев „ТЦ - ИМЕ" и ТВ7. Доказателство, че тези средства след това са попадали в телевизията, са и подадените от „Краун Медиа" молби по делото за несъстоятелността на ТВ7. В тях се твърди, че дружеството майка е най-големият кредитор на телевизията.

Официално "ТЦ - ИМЕ" е собственост на две офшорни компании - регистрирани съответно в Кипър и на Британските Вирджински острови. Третият акционер с дял от 9,43% в капитала е КТБ, сочи справка в Търговския регистър. Тъй като "Ц - ИМЕ" е в процедура по несъстоятелност, логичен е въпросът дали синдикът на дружеството е потърсил огромните по размер вземания от длъжника "Краун Медиа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика