ЧЕЗ е подала жалба срещу България в ЕК

9380
ЧЕЗ е подала жалба срещу България в ЕК

Чешката електрическа компания ЧЕЗ е подала оплакване в ЕК заради решението на българските власти да предприемат стъпки за отнемането на лиценза на компанията в балканската страна, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на ЧЕЗ.

„На няколко пъти бяхме обект на негативно вмешателство от страна на българските институции”, заяви Томаш Плескач, ръководител на отдела на компанията за електроразпределение и дейности извън Чехия.

ЧЕЗ: Спазваме законите

Ръководството на компаниите от Групата на ЧЕЗ в България декларира, че спазва законите, добрите европейски практики и регулации. Това ...

Българският енергиен регулатор започна процедура по отменянето на лиценза на ЧЕЗ като електроразпределително дружество в България, като обвини компанията за нарушаване на законодателството за обществените поръчки.

Проверките на трите енергоразпределителни дружества в България започнаха на фона на мащабните протести на хиляди граждани в цялата страна срещу високите сметки за ток през зимните месеци.

На 19 февруари, ден преди да подаде оставката на правителството, бившият премиер Бойко Борисов обяви под натиска на протестите, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до вечерта на същия ден. Веднага след това обаче стана ясно, че това е процес, който ще отнеме месеци, и зависи от енергийния регулатор, а не от изпълнителната власт.

Когато процедурата стартира на 16 март, главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че ДКЕВР е действала като "регистратор", а не като регулатор. Проверка на Върховната касационна прокуратура откри масови нарушения в компанията, на които обаче ДКЕВР не реагирала.

Евродепутати: ЕК да вземе отношение за такса "зелена енергия" в България

Евродепутати изпратиха писмо, в което се изразява загриженост от разпространяването на практиката за създаването на пречки пред разви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика