Българският аутсорсинг и ИТ са изправени пред глобалния проблем за глад на кадри

27597
Българският аутсорсинг и ИТ са изправени пред глобалния проблем за глад на кадри

Аутсорсинг индустрията в България се развива успешно, но изпитва нужда от квалифицирани кадри. Това беше един от ключовете фокуси на втората издание на конференцията "Аутсорсинг дестинация България", което се проведе в Пловдив.

Градът не случайно е избран за домакин на форума, тъй като за последните няколко години се утвърждава като един от индустриалните центрове в страната наред със София. Обръщайки внимание на развитието на ИТ индустрията, кметът на Пловдив Иван Тотев във встъпителната си реч заяви целта за 5000 заети в този сектор в "града на тепетата" до края на тази година. Той посочи, че градът е с най-много издадени разрешителни за строителство на нежилищни сгради и се наблюдава голям ръст на офис площите.

Улесняват процедурите за работа на чужденци в България

Обмисля се издаването на синя карта за работа на чужденци в България да става за два месеца, а не както досега - за шест, съобщи виц...

България - аутсорсинг и ИТ дестинация

Само за една година България се качва с 11 позиции нагоре в световната класация на най-атрактивните аутсорсинг дестинации и вече е трета в света. Това заяви при откриването на бизнес форума президентът Росен Плевнелиев. Той цитира данните от индека на Cushman&Wakefield, който показва колко е привлекателна една страна за BPO сектора (аутсорсинг на бизнес процеси). В индекса нашата държава заема трето място по атрактивност за 2015 г. след Виетнам и Филипините.

"Ние сме регионален център за ИТ и аутсорсинг", заяви Росен Плевнелиев, според който страната ни има добър имидж в тази сфера. За последните 10 години приходите на българските ИТ компании са отбелязали ръст от 600%, посочи държавният глава, коментирайки бързото развитие на отрасъла на информационните и комуникационни технологии. Броят на заетите в сектора нараства на 17 000, а България успява да покрие пълния спектър от софтуерни услуги, заяви още Плевнелиев. Той също така обърна внимание на големия процент на млади хора под 35-годишна възраст, които работят в тази индустрия - около 90 на сто.

"Вдигнали сме високо летвата, днес пишем в България историята на успеха в сектора на IT и аутсорсинга", каза още Плевнелиев. Мнението му беше споделено и от представителите на бизнеса, сред които Елена Маринова, вицепрезидент на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Георги Брашнаров, член на борда на директорите на БАСКОМ. Двамата обаче отбелязаха, че има какво да се желае от страна на държавата за подобряване на средата за правене на бизнес у нас.

"Сини карти"

Financial Times: Пловдив е в икономически подем заради IT-сектора и аутсорсинга

Град Пловдив, с история, датираща отпреди 6000 години и богат на археологически съкровища, си връща част от културното и икономическо ...

По врема на форума специално внимание беше отделено за нуждата от внос на експертни кадри от други държави. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която говори пред конференцията, също засегна темата с издаването на "сини карти" за специалисти от трети страни, които да могат да бъдат наети в ИТ и аутсорсинг секторите. По думите й бъдещото реализиране на идеята за издаване на "сини карти" ще бъде пример за способността на държавата и бизнеса да работят заедно.

Болезнен е въпросът с издаването на "сини карти", заяви от своя страна изпълнителният директор на Българската акенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, който обаче каза, че се работи по този въпрос. Той обяви, че е изготвена концептуална рамка от страна на Министерството на икономиката, според която ведомството ще бъде пунктът, който да събира от работодателите документите за издаване на "синя карта". По думите му документацията ще се изисква от компаниите, а не от самите служители, като фирмите ще заявяват защо искат да наемат даден служител.

Георги Брашнаров от БАСКОМ заяви, че реализирането на идеята за внос на кадри е част от решението. По думите му обаче то е краткосрочно. Според него в голяма степен са нужни политики за реформи в образованието, което да може да отговаря на нуждите бизнеса, както и да се работи за връщането на българската диаспора, която учи и живее в чужбина. Заплаха е бавната скорост за правенето на реформи, коментира също Брашнаров. "Всички положителни данни са направени без участието на държавата, да не кажа, въпреки нея", каза още той. Вече не големите започват да побеждават, а бързите, отбеляза специалистът.

"Всички останали сектори имат полза от развитието на ИТ индустрията", заяви от своята страна Елена Маринова. Тя коментира високите заплати в сектора, които създават потребление вътре в страната и плащането на данъци от страна на компаниите.

Има липса на достатъчно кадри, като в Европа броят на нужните специалисти е 1 милион, а за България това са няколко десетки хиляди, посочи Маринова. По думите й недостигът на кадри в ИТ индутрията в България не е специфичен за страната ни проблем, а световна тенденция. Тя посочи, че университетското образование в цял свят изостава от нуждите на ИТ бизнеса. Съществува и демографски проблем, заяви също вицепрезидентът на БАСКОМ. Тя отбеляза, че в момента на пазара на труда в България влизат родените 96-97 година - години, характерни с икономическа криза в страната.

България е единствената европейска страна в ТОП 10 на аутсорсинг дестинациите

България е единствената европейска страна в ТОП 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по последни данни от проучването "Global S...

България не е космополитна, отбеляза и друг проблем Маринова. Ние всички работим в глобални пазари и искаме нашите служители да се чувстват като граждани на света, обясни тя. Мнението й беше подкрепено от участниците в конференцията, като отново се отбеляза нуждата от политики за по-лесно издаване и последваща интеграция на идващите от чужбина специалисти.

Пловдив - по-атрактивен от София

По време на форума беше обърнато внимание на положителните страни на Пловдив като център за развитие на аутсорсинг и ИТ секторите у нас. Градът има стратегичко местоположение, отбеляза в началото Росен Плевнелиев. Той обърна внимание, че в някои отношения Пловдив е по-атрактивен от столицата заради по-ниските разходи за правене на бизнес, лоялността на клиентите и културата на града.

Това мнение беше подкрепено и от изпълнителният директор на украинската софтуерна компания Speedflow Communications Владимир Еллис. На много добър български език той обясни, че неговата компания е избрала да се премести от Одеса в Пловдив през тази година. 65 софтуерни инженери заедно със семействата си ще дойдат да живеят в града, стана ясно на форума. България е била избрана сред група от подобни страни, сред които Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Държавата ни е била предпочена заради ниските данъци, добрата интернет връзка, близката култура и кирилицата. Същевременно Пловдив е предпочетен заради добрата си инфраструктура и потенциала да се развива като ИТ дестинация. "За много от нашите служители беше много интересно да отидат да живеят в най-стария град в Европa", каза още Еллис, който завърши с "Пловдив е фантастичен".

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика