Български компании купуват "Пикадили" и "Практикер"

60205
Български компании купуват "Пикадили" и "Практикер"

За два дни двама чужди инвеститори се оттеглиха от България, а бизнесът им се поема от родни компании. И двете сделки са в търговията на дребно и са с вериги магазини.

Първо стана ясно, че белгийската компания "Делез груп" продава българските си магазини "Пикадили" на фирма, свързана с един от най-големите производители на пилешки продукти "Градус". По-късно пък беше съобщено, че собственикът на веригата за техника "Технополис" купува обектите на германската "Практикер" у нас. Цена и за двете сделки не бе обявена, пише вестник "Труд".

Купувачът на "Пикадили" е българското дружество "АП Март", което е в процес на регистрация. То има предварително споразумение с "Делез груп" за придобиване на 54-те хранителни магазина в България. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Собственици на "АП Март" са Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Ангелов е син на собственика на старозагорската компания "Градус" Иван Ангелов. Дудуленски се занимава с недвижими имоти. След приключване на сделката новият собственик ще обяви стратегията си за развитие на веригата. Очаква се това да стане до юни.

Приходите на "Пикадили" за 2012 г. са 194 млн. лв. От централата на "Делез груп" в Белгия обясниха, че продават магазините у нас, защото искат да се фокусират върху пазари, на които имат водещи позиции.

Новината за продажбата на "Практикер" беше съобщена от купувача "Видеолукс Холдинг". Дружеството е с български собственици и притежава веригата "Технополис". И за тази сделка купувачът има предварителен договор с "Практикер Германия" за 9-те магазина у нас. Според последните публикувани официално данни приходите на хипермаркетите за 2012 г. са над 92 млн. лв. Окончателната сделка ще бъде финализирана след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

От съобщението става ясно, че новият собственик планира да развива веригата, в която работят около 600 души.

Сделката за българския бизнес на "Практикер" беше очаквана, тъй като германският собственик обяви фалит през лятото на миналата година и започна да разпродава активите си. Вече беше обявена продажбата на подразделенията в Румъния и Украйна, уточнява още изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика