България срещу Гърция - кой всъщност живее по-добре?

26139
България срещу Гърция - кой всъщност живее по-добре?
Снимка: Gettyimages.com

Покрай проблемите, свързани с гръцкия дълг, стана ясно, че около 60 % от южните ни съседи са заплашени да паднат под прага на бедността, както Actualno.com съобщи миналия понеделник. Но всяка държава по света има свой индивидуален праг на бедност. Вижте как всъщност живеят най-бедните гърци, поне според официалните статистики, и какво е тяхното положение, ако го сравним с нашето.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението

Ципрас: Гърция беше използвана за експеримент с икономиите

Моята страна беше използвана за експеримент с икономиите. Експериментът, трябва да признаем, се провали. Това заяви гръцкият премиер Ал...

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Гърция се равнява на 21 966 щатски долара през 2013 г., което нарежда южната ни съседка на 54-то място в света, докато в България той е едва 7 499 щатски долара, тоест цели три пъти по-малък.

Минимално трудово възнаграждение

Минималната месечна заплата в Гърция, изплащана от работодателя на 12 равни вноски в годината, е 683.76 евро.  При изплащане на 14 вноски, минималната заплата в южната ни съседка е 586 евро.

Минималната заплата в България, превеждана на 12 вноски, е малко над 180 евро. Това означава, че най-ниското месечно възнаграждение в Гърция е близо 4 пъти по-щедро, отколкото в България.

Размер на пенсиите

Юнкер: Кризата в Гърция засяга България и Румъния, и те имат право на глас

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити решението в неделя да бъде свикана среща на лидерите на всички страни от ЕС...

Mинималната месечна пенсия за възраст в България в момента е около 80 евро.

В периода 2008-2009 г. минималната пенсия в Гърция за самотен възрастен е 463.18 евро на месец при 12 парични превода в годината. Толкова е и минималната пенсия при 100% нетрудоспособност, като тя може да бъде и по-висока в зависимост от диагнозата на нуждаещия се. При 50% нетрудоспособност, минималната пенсия за нетрудоспособност в Гърция е двойно по-малка, съответно 231.59 евро.

Максималната месечна пенсия в Гърция за същия период е 3 503 евро, докато в България тя е около 464 евро, което е само с 1 евро повече от размера на минималната пенсия в южната ни съседка.

Безработица

Официално, нивото на безработицата в България (12.9% от населението) е по-ниско, отколкото е това в Гърция – 27.3%. В световен мащаб, по най-високо ниво на безработицата, Гърция се нарежда на 7-мо място, докато България на 44-то.

Т. Дончева: Истината в никакъв случай не е в мързеливите гърци

"Ние сме една от страните членки зле третирани. Разбира се, заедно с румънците, заслужено или не, добре, заслужено в очите на някой ум...

Броят на работните места в Гърция е 5.007 милиона (при население от 11.5 милиона души), докато у нас той е 3.342 милиона (при население от 7.3 милиона души).

Данъци

В сравнение с гърците, ние плащаме чувствително по-ниски данъци. Данъците, които плаща бизнесът в Гърция, са средно около 50 процента от общите приходи на фирмите, докато в България за данъци бизнесът отделя около 25% от приходите си.

Общо човешко развитие

Според индекса на ООН за 2011 г., здравеопазването в Гърция е доста по-добро, отколкото е това в България, стандартът на живот – двойно по-висок, а образованието е малко по-качествено от нашето. Това нарежда Гърция на 29-то място в света по човешко развитие, а България на 53-то място, което също е една от по-престижните позиции.

Юнкер: ЕК разработва сценария за Grexit

Европейската комисия започва разработка на сценарий за възможно излизане на Гърция от еврозоната, заяви председателят на ЕК Жан-Клод ...

Продължителност на живота

Демографските показатели сочат, че гърците живеят доста по-дълго от българите. Средната продължителност на човешкия живот у нас е 73.5 години, докато в южната ни съседка тя е 80.8 години, което нарежда гърците на 22-ро място в света.

Индекс на щастие

България е класирана на 134-то място в световния индекс на щастието, според съответния годишен доклад за 2015 г. Южните ни съседи, оказва се, не са особено по-щастливи от нас, но все пак и тук ни изпреварват. Те са класирани на 125-то място в света, твърди същият доклад.

Източници: 2013 World Bank Statistics;2011 United Nations Human Development Index; Office of Retirement and Disability Policy; 2015 World Happiness Report.

Муравей Радев: Сиртакито в Гърция свърши

Пред Гърция има два пътя за изход от кризата – труден и по-труден. Това каза в студиото на bTV бившият финансов министър от кабин...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com