България се обяви против разширяването на "Северен поток"

4494
България се обяви против разширяването на "Северен поток"

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия се оказаха в противоречие с интересите на 10 държави от Европейския съюз, сред които и България, пише Reuters.

Въпросните европейски държави се обявиха против разширяването на така наречения "Северен поток 2", които минава през Балтийско море. Те поискаха дебат по въпроса и среща на лидерите на ЕС.

Германската BASF дава 2 млрд. евро за "Северен поток 2"

Германският химичен концерн BASF ще вложи в строителството на газопровода "Северен поток 2" около 2 млрд. евро за 5-годишен период, обя...

В писмо до ЕК десетте страни казват, че това е против интересите на ЕС и рискува допълнително да дестабилизира Украйна, основната транзитираща държава за руски газ към Европа.

Още през септември група европейските компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода до Германия, заобикаляйки Украйна.

В сряда пък "Газпром" съобщи, че спира доставките на газ за Украйна. От своя страна Киев обясни, че може да намери по-евтина доставка от друго място.

Писмото от четвъртък е подписано от България, Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Това са всичките бивши комунистически държави в ЕС плюс Гърция, която е директно зависима от преноса на газ през Украйна, Румъния и България.

Тасев: 150 млрд.куб.м руски газ влизат годишно в Европа

След като възникнаха проблемите с „Южен поток”, естествено бе Русия да предприеме мерки и да намери алтернатива, като ув...

"Позицията на Европейската комисия по "Северен поток 2" също ще е повлияе върху начина, по който се възприема общата политика за външни отношения и сигурност на ЕС сред основните ни съюзници и традиционни партньори", се казва в текста.

"Съхраняването на транспортните трасета през Украйна е от стратегически интерес на ЕС като цяло и то не само в перспективата на енергийната сигурност, но като подсилване стабилността на Източна Европа."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика