България не е против "Северен поток 2", заяви енергийният министър

4800
България не е против "Северен поток 2", заяви енергийният министър
Снимка: Getty Images

България не е изразявала позиция срещу „Северен поток 2”, поради простата причина, че ние трябва да сме запознати с цялата налична информация. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос за публикация на Reuters за газопровода.

„Първо с писмо няма как да се решат толкова важни въпроси. За да се вземе решение по такъв въпрос трябва той да бъде обсъден първо в рамките на Съвета по европейски въпроси към българското правителство, следва да бъде налице решение на Съвета по енергийна сигурност, следва да бъдем запознати с цялата фактическа обстановка, за да изрази България подобна позиция”, каза министърът и тук подчерта, че България такава позиция не е изразявала.

България се обяви против разширяването на "Северен поток"

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия се оказаха в противоречие с интересите на 10 държави от Европейския съюз, с...

„По отношение на искане за разискване на темата за Северен поток ние не сме се подписали. България не се е подписвала и не е декларирала никъде такова желание”, заяви тя, цитирана от БГНЕС.

По-рано днес агенция Reuters излезе с публикация, че 10 членки на ЕС, сред които и България, са се обявили против изграждане на разширението на "Северен поток". Според тях то противоречало на интересите на обединението и допълнително ще дестабилизира Украйна.

През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода до Германия, заобикаляйки Украйна.

Новият газопровод ще бъде с капацитет 55 милиарда куб.м. газ. Целевите пазари на "Северен поток 2", според президента на "Газпром" Алексей Милер, са Германия, Франция, Италия, както и газовият хъб „Баумгартен”, който се намира в Австрия, откъдето може да се захранва и Южна Европа.

Германската BASF дава 2 млрд. евро за "Северен поток 2"

Германският химичен концерн BASF ще вложи в строителството на газопровода "Северен поток 2" около 2 млрд. евро за 5-годишен период, обя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика