БСП си намери шест причини да не подкрепя Бюджет 2015

31030
БСП си намери шест причини да не подкрепя Бюджет 2015

БСП няма да подкрепи бюджетите на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Държавния бюджет за 2015 година поне по шест причини. Това обяви депутатът от БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по трите бюджета в съвместно заседание на три парламентарни комисии, предаде БГНЕС.

От БСП са против увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране с 6 месеца всяка година, като според тях то е механично и не отговаря на реалностите. Сочи се, че е по препоръка на ЕК, но у нас продължителността на живота е по-ниска и дори сега се пенсионираме по-късно, каза тя. Нинова добави, че пенсионната реформа не държи сметка за дефицита в Националния осигурителен институт и няма политики по приходната част. "Не приемаме, че отпадна възможността за ранно пенсиониране - това не натоварваше бюджета на НОИ, но щяхме да помогнем на много българи", каза тя.

Левицата е против увеличаването на вноските на земеделските производители, което ще доведе до отказ на мнозина от тях да се осигуряват и съответно до повече неосигурени лица.

Не одобряваме отмяната на данъчното облекчение и възстановяването на данъка на хората с минимална работна заплата, добави Корнелия Нинова. Тя обвини управляващите и че не обвързват минималната работна заплата със социалните плащания.

БСП е против и изчислението на периода за изчисляване майчинство, чрез което по думите на Нинова се удрят майките, като им се намалявате майчинството.

С предлагания бюджет постигате два ефекта - социален и икономически. Натоварвате финансово и данъчното слаби групи граждани - земеделци, майки, хората с най-ниски доходи, пенсионери и хора в предпенсионна възраст. Очаквате те да ви напълнят бюджета. Като не залагате политика за увеличаване на не доходите блокирате възможността за увеличаване на потреблението", подчерта тя.

Намаляват се разходите за персонал с 10% - на калпак и без задълбочен анализ и стратегия за реформи, добави колегата и от БСП Георги Гьоков. Той също отправи критики за отмененото данъчното облекчение за доходите на хората на минимална заплата.

Виждаме бюджет на статуквото, липсват всякакви политики, каза по отношение на бюджета на НЗОК д-р Емил Райнов от БСП. "Статистически виждаме, че бюджетът на Здравната каса е с близо 80 млн. лева от касовото изпълнение за тази година, тоест приказките, че е необходима актуализацията за 2014 година, за да се почне на чисто, не почиват на никаква истина", добави той.

Според Райнов е силно надценена приходната част на бюджета на НЗОК с 200 млн. лева и може би отсега се залага актуализация, предупреди той. "Не виждам мерки за подобряване събираемостта на вноските, нито за преодоляване на задлъжнялостта в сектора, която е над 400 млн. лева.

Колегата им от БСП Румен Гечев поиска да знае защо не вижда в проектобюджета как бюджетната политика е обвързана с фискалната. "Имаме разходи под 40% от БВП и това противоречи на европейската политика – средното за ЕС е 50%", каза Гечев. Той бе категоричен, че бюджетът на кабинета "Борисов" за 2015 година изглежда пасивен и определено е антисоциален. Посяга се на освобождаването от данък на най-уязвимите граждани, ограничават се скъпоструващите медикаменти, ограничава се обхватът на дейностите, които болниците могат да извършват по НЗОК, изброи част от проблемите на бюджета Гечев. Според него се посяга на инвестиционната програма на Орешарски без доказателства, че тя не работи.

Менда Стоянова не мисли за добър ход вдигането на минималната заплата

Ако трябва да бъда откровено, вдигането на минималната работна заплата – с общо 40 лева догодина и с по 40 лева в следващите две ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика