БСК за критиките към предложенията й: Некоректно тълкуване и откровени инсинуации

30776
БСК за критиките към предложенията й: Некоректно тълкуване и откровени инсинуации
Снимка: БГНЕС

Преди дни Българската стопанска камара даде 28 предложения за намаляване на административната тежест и промени в трудовото законодателство, които обаче бяха посрещнати на нож от синдикатите. КНСБ дори заплаши да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако предложенията бъдат приети, остра критика отправиха и от КТ „Подкрепа”.

Сред 28-те мерки на Стопанската камара са намаляване на годишния отпуск на жените в майчинство, забрана за полагане на извънреден труд, премахване на допълнителното възнаграждение за клас прослужено време, както и обезщетението, което се дава, когато работник достигне пенсионна възраст и бъде освободен и др.

И КТ „Подкрепа” се обяви категорично против радикалните предложения на БСК

Предложенията на Българската стопанска камара (БСК) за значителни промени в Кодекса на труда изправиха на нокти синдикатите. Преди дни ...

Във връзка с множеството критики БСК излезе с официална позиция. „През последните няколко дни ръководители на национално представителни работодателски и синдикални организации, както и отделни експерти, сведоха своите медийни изяви до до некоректно тълкуване и откровени инсинуации във връзка с предложенията на БСК за промени в трудовото законодателство. Надяваме се, че отправените към БСК обвинения са плод на недостатъчна осведоменост и/или непълно разбиране на направените предложения”, казват от Камарата.

Във връзка с критиките към предложението за отпадане на клас „прослужено време” за частния сектор например от БСК уточняват, че този механизъм за стимулиране е въпрос с изключително висока социална чувствителност. В съвременната икономика работодателят заплаща труда във функция на уменията и компетентностите на служителя, а не във функция на прослуженото време. Класът „прослужено време“ едновременно дискриминира младежката заетост и поставя работодателите от реалния сектор в неравностойно положение спрямо тези в публичния сектор, където този елемент от трудовото възнаграждение не съществува, твърдят от БСК.

Те също така смятат за неоснователни твърденията, че предложенията им не засягат административната тежест върху бизнеса, а се отнасят единствено до отнемане на права и намаляване на разходите на бизнеса.

„Свръх регулациите и често абсурдните ограничения в трудовите отношения са част от административната тежест върху бизнеса, наред с други основни проблеми, достъп до капитал, деформации в обществените поръчки, енергийния сектор и др. Намаляването на разходите за правене на бизнес е част от механизмите за подобряване на бизнес средата с цел постигане на по-добра конкурентоспособност”, заявяват от Камарата.

Синдикатите искат да се влиза в затвора за скрити осигуровки, работодателите - не

Не само работодателите, ами и служителите, и държавните лица трябва да лежат в затвора за укрити осигуровки. Това заяви в сутрешния бло...

Според тях от коментарите в медиите личи категорично неразбиране или отказ от разбиране на част от предложенията им. Пример дават с идеята за създаване на нормативна възможност 15-годишни лица да работят по трудов договор. „В мотивите към това предложение изрично сме уточнили, че целта е „да се създадат условия за въвеждане на т.нар. дуална система, в съответствие с приложимото международно трудово право“. В тази връзка за нас е неясно кое смущава нашите партньори, след като самите те твърдят, че въвеждането на дуалната система на обучение е важна стъпка към преодоляване на част от проблемите на пазара на труда”, коментира БСК.

Пълната позиция на Стопанската камара вижте в Expert.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика