БСК обяснява защо няма по-евтини стоки със спорен аргумент

3959
БСК обяснява защо няма по-евтини стоки със спорен аргумент
Снимка: Getty Images/Guliver

Защо стоките в България не поевтиняват след безпрецедентното поевтиняване на петрола и бензина през миналата година – това е основната тема на втория материал на Българската стопанска камара (БСК) от рубриката на Камарата "Стига вече".

Според приложените данни на БСК потребителските цени в България намаляват на годишна база само с 1,1% през 2015 година. Основният извод, който прави БСК с изкарването на статистически данни, е, че увеличението на цените на винетките с 40%, както и поскъпването на тока за бизнеса с 12,8% (от 141,42 лв./МВТч (до 31 юли 2015 г.) до 162,12 лв./МВТч (през втората половина на 2015 г.) ) според БСК. Отделно цената на труда е скочила със 7,6% - в частния сектор, докато в обществения увеличението е 5,4%. Всичко това компенсира поевтиняването на бензин A95 с 12,2% и цената на дизела с 9% според БСК.

БСК подкрепи КРИБ с факти срещу думите на Бъчварова, че МВР работи добре

Българската стопанска камара (БСК) показа червен картон. От работодателската организация посочеват, че в отговор на "някои непремерени ...

Не става ясно защо Камарата посочва цената на винетките като фактор, след като те поскъпнаха от тази година, не от миналата. БСК обаче посочва и, че горивата у нас са сред най-скъпите в Европа преди облагане с акциз, данъци и такси. Бензинът в Европа е по-скъп само в Испания, Дания и Малта като абсолютна стойност, а дизелът – в Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта. България е и с най-малък марж (0,18%) между най-ниска и най-висока цена на горивата (бензин, дизел и пропан-бутан) сред над 100 държави, което означава, че у нас не пазарът движи цената на горивата, а други фактори. От европейските страни с най-голям марж е Гърция (3,46%), а с марж около и над 2,5% са Франция, Белгия, Португалия, Естония, Финландия и Швейцария. С всички тези данни БСК ясно посочва, че поевтиняването на горивата у нас може да е далеч по-голямо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com