БСК: Не е въпросът дали, а кога ще влезем в еврозоната

3599
БСК: Не е въпросът дали, а кога ще влезем в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

Всяко забавяне на присъединяването на България към еврозоната, ще влошава достъпа до финансиране, конкурентността на българските предприятия, макроикономическа стабилност, перспективите за дългосрочен растеж, възможностите за постигане на обрат на пазара на труда и продължаващата демографска и емиграционна катастрофа. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК).

Камарата подкрепя всички усилия и мерки за ускоряване на подготовката, за незабавно приемане на Национален план за въвеждане на еврото у нас и за осигуряване на необходимата подкрепа за влизане на страната ни в Европейския банков съюз през 2017 г., ERM II - от 2017 г. и еврозоната – от 2019 г. (2020 г.).

БСК обяснява защо няма по-евтини стоки със спорен аргумент

Защо стоките в България не поевтиняват след безпрецедентното поевтиняване на петрола и бензина през миналата година – това е осно...

От работодателската организация искат да влязат в състава на експертните работни групи "Макроикономически анализи и публични финанси", "Нефинансов сектор“, "Защита на потребителите" и "Комуникации" и участие в заседанията на Координационния съвет за подготовка на страната ни за членство във валутния съюз.

Анализ показва и други многобройни положителни ефекти, както за икономиките на страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от първата вълна на присъединяване към еврозоната (Словения, Словакия), така и за втората вълна (Естония – 2011 г., Латвия – 2014 г., и Литва – 2015 г.), за които са налице повече сходства с икономическата и демографска ситуация в България.

Според Българската стопанска камара продължителното пребиваване в режим „паричен съвет“ е свързано все повече с действието на мащабни негативни ефекти, с нарастваща икономическа и социална цена при действащите външнополитически ангажименти и динамика на икономическите условия и реалности.

В този смисъл, основният въпрос на присъединяваното към еврозоната може да бъде формулиран по следния начин: Не „дали“ а „кога“, при какви условия и с каква подготовка, подчертават от БСК.

БСК подкрепи КРИБ с факти срещу думите на Бъчварова, че МВР работи добре

Българската стопанска камара (БСК) показа червен картон. От работодателската организация посочеват, че в отговор на "някои непремерени ...

Според Камарата влизането в еврозоната носи и рискове, свързани с „раздробяването“ на ЕС, неовладяната бежанска и икономическа миграция, неразрешена дългова криза и др. Освен това се засилва зависимостта на икономиката ни от дългосрочния и краткосрочен цикъл на функциониране на икономиката на Еврозоната. Има и съмнения в ефективността на контрола над краткосрочните инфлационни очаквания в началния период на присъединяване и други.

Какви рискове вижда Българската стопанска камара в присъединяването ни към еврозоната може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com