БСК е против предложението на Кадиев за увеличаване на платения отпуск на 25 дни

5559
БСК е против предложението на Кадиев за увеличаване на платения отпуск на 25 дни
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на 25 дни, който се предвижда в Кодека на труда. Според работодателите, ако се приемат, измененията ще доведат до драстично намаление от приблизително 2,3% на очаквания БВП за 2016 г. - над 2 млрд. лв.

Предложението за промени в Кодекса на труда са внесени в Народното събрание от отцепелия се от БСП депутат Георги Кадиев. Законопроектът цели да даде възможност на гражданите да намалят нивата на свързания с работа стрес в ежедневието си, като увеличи времето на платен годишен отпуск. Дания, Финландия, Франция, Австрия, Люксембург и Швеция са част от страните с 25 дни годишен отпуск, а в Русия и Великобритания той достига 28 работни дни, се казва в мотивите на вносителя.

БСК настоява данък "вредни храни" да се разгледа на Тристранката в четвъртък

Българската стопанска камара (БСК) настоява Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) да разгледа проекта на Закон за данъ...

"Предложението се нуждае от задълбочен предварителен експертен анализ и дебат. В съответствие с действащите изисквания, законопроектът следва да бъде придружен от оценка на въздействието, включително на допълнителното натоварване на предприятията от частния сектор и на публичните разходи в бюджетната сфера", заявяват обаче от работодателската организация.

Действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни), като не се отчитат промени, дължащи се на частично припокриване със седмичните почивни дни в отделните календарни години. Анализът на законодателството на държавите членки на ЕС, на конкурентни икономики, на съседни страни или на страни с аналогичен икономически и социален профил показва, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица страни с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. Същевременно, изпреварваме страни с висококонкурентна икономика като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия – 27 ддни, Израел и Канада 19-20 дни, и много други, казва още от БСК.

Какви още съображения изтъкват от Българската стопанска камара и как ще се отрази на икономиката, ако годишният платен отпуск се увеличи, четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com