Брюксел ще защити ВЕИ-инсталациите у нас

27415
Брюксел ще защити ВЕИ-инсталациите у нас
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия смята да защити вече изградените ВЕИ-инсталации у нас. Това става ясно от писмо на генералния секретар на ЕК до ръководството на Българската фотоволтаична асоциация след срещата му с политическия кабинет на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде Стандарт нюз.

Повод за разговорите е въвеждането на такса от 20% върху приходите на "зелените" централите, което беше гласувано от българския парламент в началото на декември.

ВЕИ секторът е готов на международни съдебни дела срещу новия данък

Днес в Народното събрание започна дебата преди второто четене на Законопроекта за държавния бюджет за догодина. След пет часа на процед...

ЕК пише, че ще повдигне този въпрос пред българските власти, за да изрази загрижеността си относно запазването на икономическата жизнеспособност на съществуващите ВЕИ-инсталации в нашата страна.

Брюксел припомня, че нееднократно е изразявал загриженост по повод всякакви мерки, които със задна дата нарушават икономическите условия на съществуващите инвестиции във възобновяема енергия, тъй като те заплашват да подкопаят доверието на инвеститорите. От ЕК допълват и че вече са добре запознати със слабостите на българския енергиен сектор.

691 хил. лв. ще налее в модернизация на електроразпределителната мрежа на Западна България ЧЕЗ през този месец. Най-голяма част от сумата - 440,5 хил. лв., ще бъде инвестирана в София. Други 212 хил. лв. ще бъдат вложени в реализиране на договори за присъединяване на нови обекти. В района на Югозападна България планираните инвестиции за януари са за 135 хил. лв., а в Северозападна - 116 хил. лв. "Намаляването на дела на ЧЕЗ до едва един процент от крайната цена на електроенергията не ни позволява да извършваме подобренията в мрежата с желаното темпо, но ние ще продължим да инвестираме отговорно и разумно, коментира регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал.
По предварителни данни през 2013 г. реализираните инвестиции от ЧЕЗ възлизат на 105 млн. лв., основната част от които са били насочени в подобряването на сигурността и качеството на захранване на обслужваната от дружеството територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика