Броят на българите, които се занимават със земеделие, ще намалее

3394
Броят на българите, които се занимават със земеделие, ще намалее
Снимка: Gettyimages

Ще има редукция в броя на занимаващите се със земеделие през следващите години. Това прогнозира Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

По думите му намалението ще е най-осезаемо в частта на предприемачеството, при фермерите и при частните земеделски стопанства. „Огромна е разликата между приходната и разходната част. Много често, икономически няма как да издържат сметките на земеделците. Разходната част като цяло върви нагоре, защото след членството ни в Европейския съюз цените бавно, но трайно настигнаха европейските и световни такива. При горивата виждаме промените всеки ден и се оказва, че сме с едни от най-високите цени, вече на европейско равнище. Така е и с другите фактори на производството”, обясни Вукодинов пред "Фокус".

Проблемите на френското земеделие се задълбочават

От около 30 години френското земеделие губи скорост, въпреки че на европейско ниво то все още е ценен пазар, който обаче преживява тежк...

Той каза още, че зърнопроизводството в България е силно конкурирано от Черноморския басейн, от производители като Русия, Украйна, Казахстан, Турция, Румъния, от които само Румъния е член на ЕС, а другите страни имат доста свободна, национална и подпомагаща политика в сектора. „С много по-евтините ресурси, които имат като земя, торове и горива, те са ни силни конкуренти. Нашите цени са доста по-ниски от тези на европейския и световен пазар, защото ние сме отдалечени от тях и сме конкурирани от страните в Черноморския регион. От тази гледна точка, не съм много оптимистично настроен за близкото бъдеще в сектора. Ще бъде отрезвяващо положението в следващите няколко години. Смятам, че ще има доста преструктуриране обединения и продажби на фирми, възможен е и фалит”, коментира представителят на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

По думите му стопанската 2015/2016 година ще е най-вероятно трудна, защото винаги се намират предизвикателства, независимо дали ще бъдат от гледна точка на агрометеорологията и климата, от гледна точка на пазарите или на политиката в сектора.

„В момента за агрометеорологията не можем да кажем нищо и се надяваме да бъде успешна. По отношение на икономиката и пазарите имаме известни резерви. В момента пазарът на нашата продукция не е на най-добро ниво, тенденциите не са много добри на този етап, но всичко ще е ясно като дойде време да произведем продукцията от настоящата година. В тази сфера има сериозна доза от спекулации, които влияят в една или друга посока, независимо че цените на стоките се контролират от световните борси. По отношение на политиката в сектора, ние вече се намираме почти в третата година на новия програмен период, наближаваме средата на този програмен период по отношение на общата стопанска политика и прилагането ѝ в България. Там не сме оптимисти, защото и като Национална асоциация, като участници в различни тематични групи за разглеждане на цялата програма и на конкретни мерки, ние алармирахме, че не бяха изведени правилно приоритетите в нашия сектор „земеделие” с останалите подсектори в него. И не беше отчетено къде България ще има реални пазарни възможности, за да се обърне внимание на този сектор, в частност на сектор „зърнопроизводство". Ние може да имаме огромно желание да развиваме всички подсектори в земеделието, но може да се окаже, че нямаме потенциала, нямаме факторите – природните, климатичните, демографските и икономическите, и да се окаже, че сме хвърлили усилия в напразни посоки”, добави Вукодинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика