Борисов се размина с министерството на Петкова за газовите доставки от Русия

6839
Борисов се размина с министерството на Петкова за газовите доставки от Русия
Снимка: БГНЕС

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. В София е свикано съвещание по темата. Това заяви от Пекин премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

За ситуацията е докладвала министърът на енергетиката Теменужка Петкова, уточни премиерът.

Борисов: Не сме изнасяли автомати като използваните в Париж в последните 15-20 години

Много неща се говорят за това, че при атентатите в Париж е използван "Калашников", произведен в България. За да се каже, че е български...

Изказването на Бойко Борисов обаче се разминава с официалното съобщение на ръководеното от Петкова енергийно ведомство. Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България. Заявките на входна точка ГИС „Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания, посочиха по-рано днес от Министерството на енергетиката.

"Имаше съвещание току-що и на Съвета за сигурност при мен, и енергийните ни дружества. Дано се реши въпросът, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но, така или иначе, бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В края на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ", каза обаче от Пекин Бойко Борисов.

В момента доставките на газ за България са нормални, заяви тази сутрин и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред националното радио. "Режимите са нормални, включително и транзитът за Турция в момента е нормален. Доставките за България също са нормални. Чирен е подготвен да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е", заяви Гегов.

Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа е в рамките на договорените параметри, посочиха още от Министерството не енергетиката. От там обявиха, че ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки.

Бойко Борисов – голямото голо шубе

Страхливец ли е премиерът Бойко Борисов? Индиректно и директно две достатъчно познати политически фигури казаха вчера (8 ноември) точно...

Припомняме, че тази сутрин "Газпром" спря доставките за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества. Русия обаче не е предупреждавала България за евентуално спиране на доставките и транзита.

Коментирайки сваления от Турция руски самолет, премиерът заяви ситуацията е деликатна и призова за сдържаност в коментарите, за да не пострада България. "Колкото по-малко ние проявяваме войнственост и крайни изказвания по темата, толкова е по-добре за стабилността и за нашата държава. Турция ни е съсед, Русия ни е партньор", каза той.

"Ние трябва да запазим не само самообладанието и спокойствието, а да дадем възможност на дипломатите, на нашите посланици в лицето и на министъра ни да ни вадят далеч от този конфликт, защото Русия и Турция винаги са в конфликт, но и винаги правят най-големите си проекти един с друг, докато ние, като се лашкаме в тези изказвания непрекъснато, само ще си навлечем гнева или на едните, или на другите", добави Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика