Борисов продължава похода срещу Пеевски, спря му поръчки за 160 млн. лева

6568
Борисов продължава похода срещу Пеевски, спря му поръчки за 160 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е наредил спирането на нова порция обществени поръчки, свързани с фирми на депутата от ДПС Делян Пеевски. Става дума за проекти в общините Варна и Бургас на стойност 160 млн. лева.

Най-големият проект - за 120 млн. лв., е "Строителство, основен ремонт и реконструкция на пътна и улична мрежа, паркове и градска среда". Фирмите-изпълнители са "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и "Хидрострой" на бизнесмена Велико Желев. Проектът предвижда изграждане на нови пътища, тротоари и паркове и рехабилитация на съществуващите пътища, като е за период от 48 месеца, съобщава сайтът ClubZ.

И Цветан Василев намеква, че Борисов е притиснат от ЕС за КТБ и Пеевски

"Каквито и действия да е предприел премиерът Борисов, те са малко на принципа „след дъжд качулка“, казва в интервю за Би Ай...

Вторият проект във Варна е "Инженеринг и реконструкция на пречиствателна станция "Златни пясъци", който е за 27 млн. лева. В него участват "Водстрой 98", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, "Джи Пи груп", свързвана с Валентин Златев, "Хидрострой" на Велико Желев и ГБС на Симеон Пешов.

В Бургас става дума за проектиране и изпълнение на спортен комплекс със закрит басейн и трибуни в кв. "Славейков" на стойност 12 млн. лв. Изпълнителите са "Бургасспорт" и "Джи Пи груп".

Решението е да бъдат проведени нови търгове по новия Закон за обществените поръчки.

Това са поредните поръчки, свързани с Пеевски, които "паднаха под ножа" тази седмица. В понеделник бе прекратена процедурата за строителство на два лота от магистрала "Хемус" на обща стойност около 800 млн. лева. Мотивите бяха противоречиви - първо премиерът заяви, че спира поръчките заради свързаността с бизнесмените, а след това от строителното министерство обявиха, че нямат пари за проекта.

Пеевски: Борисов да се погледне в огледалото - дали не вижда Прокопиев и "Капитал"?

Това е тема, която въобще не ме интересува. Аз по слухове не работя. Вижте, премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да ви...

Вчера по време на заседанието на правителството Борисов "отряза" фирмата "Водстрой 98" от проект за изграждане на горски пътища в Южноцентралното държавно предприятие със седалище в Смолян.

Любопитното в последните спрени поръчки е, че изборът на изпълнител все още не е приключил, а и те не са били обект на медийни публикации. Възможно е премиерът да е разполагал с информация в аванс за това от кого ще бъдат спечелени.

От протокол на заседание от 22 януари на общинската комисия за проекта за пътищата за 120 млн. лв. във Варна се вижда, че са били подадени 10 оферти. Те са на компаниите "Девня трейд" - Варна, Автомагистрали "Черно море" - Шумен, "Пътно строителство" - Добрич, ДЗЗД "Черно море 2016" (участници в обединението - "Инжстройинженеринг" със 70% и "Автомагистрали София" с 30%) - Варна, ДЗЗД "Инфраструктура 2016" - Варна (участници: "Финанс Груп 2013" и "Пътища и мостове" с по 50%), "Сдружение ПСТ Трафик" ("ПСТ Груп" - 40%, "Поли Йорд" - 40%, "Зебра" - 15%, "Трафик холдинг" - 5%) - София, "Обединение Варна 2020" ("Инфраструктурно строителство" и "Трейс Груп Холд" с по 50%) - София, "Хидрострой" - Варна, "АБ Инвест НН" - София и "Тийм инженеринг" - Несебър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com