Борисов изпълнява газово обещание към САЩ - започва процедура за шелфа на Черно море

40455
Борисов изпълнява газово обещание към САЩ - започва процедура за шелфа на Черно море

След като вече втори ден вълненията около обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на "Южен поток" не стихват, днес беше взето решение да се пристъпи към процедури за търсене на природен газ и неф в шелфа на Черно море.

По предложение на Министерството на енергетиката днес Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 "Силистар" и Блок 1-22 "Терес". Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок 1-14 "Силистар", който е с площ 6893 кв. км. се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева, и тя е посочена в условията на конкурса. Дължимата такса за блок 1-22 “Терес” с площ 4 032 кв. км., е 161 280 лева за година.

BBC: ЕС осъзнава, че не зависи толкова силно от руския газ

Съобщението на руския президент Владимир Путин, че спира планирания газопровод "Южен поток" на стойност 50 милиарда долара предизвика...

Днешното решение на правителството за проучване на дълбоко Черно море е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници. В периода 2002 – 2007 г. „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“ е провела ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение. През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 "Терес", но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен, припомнят от МИЕ.

Със стартираните днес конкурси правим още една стъпка към осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за българските потребители, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи разработването и експлоатацията на собствени източници, както и ускореното изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави ще намали зависимостта на България от внос на енергийни ресурси.

Припомняме, че преди изборите премиерът Бойко Борисов прекара една седмица в САЩ и на една от срещите там с Американската търговска камара обеща да се започне процедура за концесии за проучване и добив на газ в Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика