Борислав Сандов: България е гласувала против задължителна ОВОС при сондажи за шистови горива*

60648
Борислав Сандов: България е гласувала против задължителна ОВОС при сондажи за шистови горива*
Снимка: Getty Images / Guliver

България е гласувала против въвеждането на задължителна Оценка за въздействие върху околната среда при сондажи за неконвенционални горива – на шистов газ, шистов петрол и др. Това съобщи за Actualno.com лидерът на „Зелените” Борислав Сандов.

Сандов коментира, че все още няма информация кой е бил българският представител и дали е изразил позиция на Министерския съвет по въпроса (бел. ред. - представител е Петя Василева). Лидерът на "Зелените" уточни, че на 18 декември миналата година е имало среща между представители на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия в т.нар. Комисия на постоянните представители. В нея влизат представители на трите основни институции на ЕС, които договарят и изглаждат текстовете на различните европейски директиви, за да има синхрон в крайното решение, когато ЕП и Съветът има законодателни права.

Стефан Анастасов: Търси се алтернатива на технологията хидрофракинг

Шистовият газ отдавна е щекотлива тема в България. Според мнозина специалисти той може да е решение на енергийната зависимост на Бълг...

Лидерът на „Зелените” заяви, че срещата се е състояла на 18 декември миналата година, точно преди последната среща на Европейския съвет за годината на 19-20 декември. Тогава в дневния ред на Съвета присъстваха темите за отбрана, икономика, монетарен съюз, социална политика и енергетика. По отношение на енергетиката от Съвета уточняват, че темата енергетика ще бъде дискутирана и през февруари 2014 година.

На 19-ти декември е било гласуването в Комисията на постоянните представители, където нашата страна е гласувала против. Според Сандов, освен България, против въвеждането на задължителна ОВОС за сондажи на неконвенционални горива са гласували Великобритания, Румъния, Полша, Чехия, Словакия и др. „За” задължителен ОВОС са гласували Франция, Германия, Гърция и др.

В крайна сметка е било постигнато съгласие да се продължи напред с промените в Европейската директива за Оценка на околната среда, но без да се подчертава и уточнява, че ОВОС ще стане задължителна при сондажите за неконвенционални горива.

Компромисният текст, договорен между Съвета, ЕП и ЕК, гласи, че ще бъдат установени минимални изисквания за качество на различните елементи от процеса на Оценка на въздействието върху околната среда, ще бъде въведено осигуряване на по-добра интеграция на резултатите по ОВОС в процедурите за вземане на решения и ще се повиши ефективността на публичното участие и информираност.

ЕП иска да има ОВОС за всеки проект за добив на шистов газ

Проучването и добивът на природен газ, включително шистов, да се извършва само след изготвяне на Оценка за въздействие на околната ср...

Борислав Сандов коментира, че е много жалко, защото позицията ни спомага за окончателното отхвърляне на задължителна ОВОС. Ние наложихме мораториум върху фракинга за проучване и добив на шистов газ, а сега не спазваме принципите си, каза той и припомни, че технологията фракинг се използва при сондажи точно на неконвенционални горива.

Европейската директива за Оценка на въздействие на околната среда

В края на октомври миналата година Европейският парламент прие поправка в Директивата за Оценка на въздействието на околната среда. С поправката се предлагаше въвеждане на задължително изготвяне на ОВОС при сондаж за неконвенционално гориво, при който се използва технологията фракинг. В момента, според действащото законодателство на ЕС, всяка страна-членка сама решава дали да има ОВОС в такива случаи или не. Освен това самата директива важи задължително за страните-членки на ЕС само за проекти, при които от петролно находище се изпомпват поне 500 тона черно злато на ден, а от газово – 500 хил. куб. метра на ден. Поправката, гласувана от ЕП през октомври, премахваше и тази „свобода” на действие на страните-членки.

* Информацията е актуализирана

Стефан Анастасов: Търси се алтернатива на технологията хидрофракинг

Шистовият газ отдавна е щекотлива тема в България. Според мнозина специалисти той може да е решение на енергийната зависимост на Бълг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика