Божидар Данев: Европейските пари като допинг, не може да им се разчита константно

3109
Божидар Данев: Европейските пари като допинг, не може да им се разчита константно
Снимка: БГНЕС

Винаги се говори колко пари са усвоени, а не се казва какво е постигнато с тези усвоени пари и какъв е приносът им за живота на хората и за БВП на страната. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, който откри конференцията “Европейски пари за българския бизнес”.

Данев окачестви европейските пари като допинг, който да тласне икономиката ни, но не са нещо, на което да се разчита константно, предаде БГНЕС.

За последните 5 години в България е фалирало всяко пето предприятие

85 големи предприятия са закрити само за пет години – между 2008 и 2013 г. Заедно с тях са фалирали много свързани с тяхното прои...

Председателят на професионална асоциация Европейски и национални програми за развитие Атанас Кирчев коментира, че е необходимо да се направи цялостен преглед на първия програмен период, за да се научат уроците от пропуските и да не се допускат през следващия период.

Същевременно Камен Колев, заместник-председател на БСК, посочи, че над 1 млн. души са използвали тези пари и са подобрили живота си. Освен това близо 500 хил. души са получили допълнително обучение или повишаване на квалификацията си и по този начин са подобрили жизнения си стандарт.

На форума бе отчетено, че е развито електронното подаване на документи и електронното отчитане на бенефициентите. Като цяло електронните услуги са развитие при предишния програмен период, но все още има какво да се направи в тази сфера и тези услуги да се подобри.

По време на конференцията също така бе отчетено и, че успешно усвоените евросредства понякога имат различен ефект върху крайните потребители. Като пример бе посочено евросубсидиране за студенти, което е реализирано успешно в две програми, но в единия случай са увеличили неравенството сред студентите, а в другия са го намалили. Това е и причината през следващия програмен период основният фокус да падне върху ефективността след усвояването на европейските пари, смята Колев

Авансовото плащане за европроекти е ударило държавата с над милиард лева

Заради приключването на период 2007 - 2013 по европейските фондове България е увеличила бюджетния си дефицит с близо 1,5 млрд. лева. Те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика