БНБ изумява: Нямало "значими изменения", подсказващи за риска в КТБ

30199
БНБ изумява: Нямало "значими изменения", подсказващи за риска в КТБ
Снимка: БГНЕС

Точно както беше обещано, Българска народна банка внесе подробен доклад в Народното събрание относно състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Според оценката , публикувана от БНБ, КТБ е имала 7,302 млрд. лева към 31 март тази година, което е с 562 млн. лева повече, отколкото на 31 декември 2013 година – ръст от 8,34%. Основната причина за растежа е увеличението на кредитния портфейл – с 346 млн. лева. Привлечени са и 503 млн. лева депозити на „граждани и домакинства”, а просрочените задължения са били в размер на 35 млн. евро. Има и печалба – 13,1 млн. лева, „формирана от традиционна банкова дейност”.

Шегува ли се Пеевски: Да подходим обективно, не съм в основата на казуса "КТБ"

Предлагаме проблемът с КТБ да се реши пазарно, обяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пеевски заяви,...

Интересен факт е, че дори сега БНБ настоява, че през първото тримесечие на тази година „не се отчитат значими изменения, които да водят до промяна на рисковия профил на банката”. 29% от кредитния портфейл на КТБ са определяни за „големи кредити” – 20 кредита за общо 1,488.9 млрд. лева бруто. Девет от тях са на стойност 870 млн. лева и са към „групи свързани лица” с КТБ.

През тримесечието са отписани 3 броя експозиции на обща стойност 5 млн. лева. Напълно обезценени, но неотписани са 52 броя кредитни експозиции на стойност 9 млн. лева. А необслужваните кредити са на нетна стойност 19,748 млн. лева към 31 март тази година. За покриване на пазарен риск КТБ е отделила 1,4 млн. лева.

В периода 20 май – 8 юни има направена надзорна инспекция на КТБ. Тя не установява нарушения на нормативната уредба, но дава препоръки – да се отчетат всички предоговорени кредитни сделки, защото това не е направено; да се затегне контрола за актуализация на информацията за икономическа свързаност; да се отчете влиянието на стрес  тестовете върху капитала на КТБ;  да има информация какви решения е взело ръководството на КТБ заради резултатите от стрес тестовете. БНБ обаче признава, че „след медийното отразяване на ситуацията около КТБ внесло съмнение” относно данните за капиталовата адекватност на банката – 13,71% според последната надзорна проверка на Централната банка.

От БНБ посочват, че за периода 12 юни – 20 юни 2014 година, когато КТБ беше поставена под специален надзор, от банката са изтеглени 907,064 млн. лева, което представлява 12,98% от размера на привлечените средства от банката към 13 юни тази година. От ТБ Виктория са изтеглени 56 241 млн. лева. Към 11:58 часа българско време на 20 юни, 2014 година КТБ има 237 773 лева при наредени плащания от клиенти в системата RINGS за над 38 млн. лева, казва още БНБ. В 15:31 е извършен последният трансфер на пари в брой и по сметка за над 200 хил. лева. Към 16:01 часа ТБ Виктория има 7,011 млн. лева, а наредените плащания са на стойност над 27 млн. лева.

Слух: Искров готов да подаде оставка

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е готов да подаде оставка, но след решението на казуса КТБ, информира агенци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика