Бизнесът иска по-висока ставка за оценка за новите правила на ДДС

3639
Бизнесът иска по-висока ставка за оценка за новите правила на ДДС
Снимка: Thinkstock

Новите правила за начисляване на ДДС ще товарят коректните фирми. Около това мнение се обединиха представители на работодателите и счетоводителите у нас по време на проведена вчера дискусия в Българската стопанска камара (БСК), информира в. "Сега".

Недоволството идва от пълната с неясноти методика, която вече е публикувана от НАП. Дори експертите не можаха да разберат напълно ясно как трябва да се отчита служебен актив, който се ползва за лични нужди.

Горанов: Ако имаш кухня и спалня в офиса и ти връщат ДДС, значи крадеш

Няма данък „уикенд” – говорим за системата на ДДС и въстановяването на справедливостта в нея. Не е коректно да ползва...

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал данъкът е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от страна на недобросъвестни представители на данъчната администрация. "Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, нови продукти, нови работни места?", попита той. Затова бизнесът предлага стойността на активите за лично ползване, които трябва да се декларират, да се вдигне до 50 000 лева.

От НАП дават две възможности при едновременно използване на стоки за фирмени и за лични цели. Едната предвижда приспадане на данъчния кредит изцяло, като ДДС се начислява за личното ползване на стоката. Другата е да се ползва данъчен кредит в пропорция, съответстваща на съотношението лично - служебно ползване на стоката - например 70 на 30. Компаниите, регистрирани по ДДС, трябва да подадат справка за ползваните за лични цели служебни активи до 14 февруари. Въпреки уверенията на НАП, че целта е да се следи ползването за лични цели основно на имоти и на скъпи автомобили, такова разграничение в указанията няма и реално излиза, че трябва да се декларират всички активи като например компютри, мобилни телефони, дори химикалки.

Освен 20-те процента ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните за лични цели активи, следва да се имат предвид 10-те процента данък върху доходите на физическите лица, получатели на непаричен доход, и около 30% осигурителни вноски, обясни зам.-председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители Велин Филипов.

Според изчисления на бизнеса този налог ще стовари до 60% допълнителна данъчноосигурителна тежест за коректните юридически платци. Освен коректния бизнес от налога, популярно наричан данък "уикенд", най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни, допълниха от Българската стопанска камара.

Връща ли се данък "уикенд" или не?

Тази седмица в медийното и общественото пространство отново започна активно да се дискутира идеята за въвеждането на т.нар. данък "уике...

Според работодателите нито промените в правилника за прилагане на Закона за ДДС, нито указанията на НАП за прилагане на данък "уикенд" са минали на обществено обсъждане. Бизнесът и счетоводителите ще изпратят на НАП съгласуваните си конкретни искания и предложения до края на седмицата, а на 9 февруари е предвидена среща с данъчната администрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика