Бизнесът иска отмяна на разпоредбите за "данък уикенд" и предлага алтернатива

4651
Бизнесът иска отмяна на разпоредбите за "данък уикенд" и предлага алтернатива
Снимка: БГНЕС

Бизнесът се обяви категорично против сега възприетата уредба по декларирането на данъка за служебните активи, ползвани и за лични нужди, или т.нар. "данък уикенд".

Национално представителните работодателски организации и съсловните асоциации на счетоводители и одитори, смятат, че има редица проблеми по данъчното третиране на активите и разходите за служебно и лично ползване. Организациите изразяват "изключителна тревога" и категорични възражения по прилагането на правната уредба на т.нар. „данък уикенд”, се казва в обща декларация на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и Асоциацията на  специализираните счетоводни предприятия (АССП).

Бизнесът иска по-висока ставка за оценка за новите правила на ДДС

Новите правила за начисляване на ДДС ще товарят коректните фирми. Около това мнение се обединиха представители на работодателите и сче...

Според бизнеса нормативните разпоредби в Закона за данъка върху добавената стойност и Правилника за неговото прилагане са във висока степен общи и неконкретизирани. Освен това издаденото от НАП указание за прилагането на този режим не е нормативен акт, не изяснява в цялост въпросите, свързани с приложимостта и обхвата на нормативните разпоредби и води до огромна допълнителна административна и данъчна тежест, смятат работодателите и счетоводителите.

Припомняме, че в средата на януари приходната агенция съобщи, че до 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред НАП.

Бизнесът обаче отчита липса на достатъчно ясна законова уредба, която според работодателите създава възможност приетите вътрешни указания на НАП да бъдат използвани при широко субективно тълкуване и селективно прилагане от данъчните. Същевременно, смятат работодателите, бавното и неефективно съдебно производство по обжалване на издадените ревизионни актове ще създаде мащабни организационни и финансови проблеми за данъчнозадължените лица.

"Настоятелно предлагане"

Четирите работодателски и двете съсловни организации "настоятелно предлагат" за незабавна отмяна на указанието на НАП за прилагането на режима. Те също така искат да се осигури достатъчно време за широко обсъждане на алтернативни предложения по данъчното облагане на активите за лично ползване. Бизнесът иска ясен и опростен механизъм, както и минимални организационни и финансови усилия от страна на фирмите за създаване на счетоводната документация.

Горанов: Ако имаш кухня и спалня в офиса и ти връщат ДДС, значи крадеш

Няма данък „уикенд” – говорим за системата на ДДС и въстановяването на справедливостта в нея. Не е коректно да ползва...

Според работодателите и счетоводителите също така е важно да се ограничи максимално възможността за субективно тълкуване и селективно прилагани и упражняване на неправомерен административен натиск.

Алтернатива

Бизнес организациите предлагат и конкретни промени в законодателството, които разглеждат ДДС администрирането при използването и отделянето на стоки за лични нужди на фирмите. Предлага се да се въведе възможността компанията да избира между две опции при определянето на данъчната основа на доставка на стока и доставка на услуга.

Първата е да се въведе фиксирана пропорция по отношение на данъчния кредит при едновременно използване на актива за дейността на фирмата и за лични нужди. При таз опция компанията упражнява незабавно право на приспадане на данъчен кредит за актива, като прилага фиксирана в закона пропорция определяща размера на полагащия се данъчен кредит. Тук компанията няма да има задължението да проследява, документира и доказва използването на актива.

Втората възможност е да се документира на непрекъсната база  степента на използване на активите. При избор на тази опция фирмата упражнява незабавно право на приспадане на пълен или частичен данъчен кредит за актива. Еднократно, през месец декември на всяка календарна година, на база на реално документираното и отчетено съотношение между ползването за нуждите на независимата икономическа дейност и личното ползване за тази година, да се начислява дължимия ДДС върху сумата на направените преки разходи, свързани с личното ползване, за които е ползван данъчния кредит. Фирмата ще има задължение да създаде и осигури подходяща счетоводна отчетност и аналитичност, която да позволява определянето и натрупването на преките разходи през годината.

Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице с...

Праг

Бизнесът искат освен това да се въведе стойностен праг на същественост от 50 000 лева за използваните стоки, които са или биха били дълготрайни активи по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане. Според работодателите така няма да се създаде допълнителна административна тежест за бизнеса и органите на НАП.     

Освобождаване от плащането на осигуровки за "лично ползване"

Заедно с предложенията по промени в ДДС законодателството работодателите предлагат и съответните изменения и в ЗКПО, ЗДДФЛ и нормативните актове, уреждащи социалното и здравно осигуряването. Предлага се дружеството да плати данък, който е еквивалент на корпоративния данък от 10%, така че личното потребление да бъде обложено с пряк данък (облагането ще става на ниво дружество). Едновременно с това разходът за лично ползване ще бъде признат за целите на определянето на данъчния финансов резултат и облагането с корпоративен данък.

Ако личното ползване се облага на ниво дружество по ЗКПО, а не като доход на физическите лица по ЗДДФЛ, изглежда напълно оправдано изключването му от облагане с осигуровки, смятат работодателските организации. За целта те предлагат да има изрични законови промени, регламентиращи освобождаване от задължение за внасяне на осигуровки за частта на личното ползване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика