Бившият шеф на "Булгаргаз" оглавява "Южен поток България"

29418
Бившият шеф на "Булгаргаз" оглавява "Южен поток България"
Снимка: БГНЕС

Компанията "Южен поток България", която изгражда едноименния газопровод на българска територия, вече има нов изпълнителен директор.

На мястото на досегашния Владимир Инков застава бившият шеф на държавната "Булгаргаз" Димитър Гогов (на снимката). Гогов заема мястото на Инков като член на съвета на директорите. Това е поредното дружество след Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй", в което служебният кабинет направи рокади в мениджмънта.

Промяната е станала на 3 октомври на извънредно общо събрание на акционерите. Предложението за смяната е било внесено като допълнителна точка към дневния ред от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава 50% от акциите на дружеството. Инков по думите на енергийния министър е бил в "дълга отпуска", тъй като руският съакционер в дружеството "Газпром" не е бил готов за смени в директорския борд, съобщава "Капитал".

Отстраняването на Инков не било изненада, тъй като енергийният министър Васил Щонов обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията "Южен поток България". Причината е, че капиталът на компанията бе увеличен с 191 млн. лв. ден след като той забрани това, докато ЕК не одобри проекта.

Димитър Гогов бе изпълнителен директор на "Булгаргаз" до 31 октомври 2013 г. след почти седем години. Тогава обяснението на БЕХ за рокадата бе "промяна на визията за управление", а самият Гогов не бе уведомен за смяната лично. В деня на смяната му обаче в Министерския съвет се водеха преговори по българския участък на газопровода "Южен поток". Разговорите между шефа на "Газпром" Алексей Милер, премиера Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев приключиха с подписването на два протокола между руската компания и БЕХ, както и с формалния старт на изграждането на тръбата в Северна България.

Отстраненият от "Южен поток България" Владимир Инков пък заемаше поста от ноември 2013 г. Преди това той бе изпълнителен директор на НЕК, а още преди това съветник на енергийния министър в правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Инков е бивш експерт в Министерството на финансите и специалист в областта на обществените поръчки. Той влезе в "Южен поток България" точно преди проектната компания да обяви търг за избор на строител на газопровода. Тази процедура сега се оспорва от Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната. За строител беше избран консорциумът "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД,в който от българска страна са фирмите "Главболгарстрой", "Техноекспортстрой" (което се свързва с Делян Пеевски), "Понсстрой инженеринг" и "ПСТ холдинг" (смятан за близка до ПИБ и Делян Пеевски).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика